
IARBA GRASĂ (Portulaca oleracea), este o plantă anuală, comestibilă și medicinală, este una dintre cele mai bogate plante în omega-3, potasiu și alte vitamine, minerale deosebit de importante pentru sănătate. Popular este cunoscută ca: ghetisoara, iarba- urechii, soldina, coada- cocosului, grasita, porcina, iarba porcului, pita-porcului, buruiana grasa, floare-de-piatră. Este o plantă erbacee, anuală, cu tulpini suculente și cilindrice, atât târâtoare cât și erecte, adesea cu tente roșiatice, de până la 40 de cm lungime. Frunzele plantei sunt spatulate, groase, cărnoase, îngustate înspre baza plantei si au un luciu caracteristic si o culoare verde închis. Perioada in care planta înflorește este începutul toamnei, când planta dezvolta flori mici, galbene sau cu nuanțe de portocaliu sau roșu. Din floare se dezvolta fructul care este o capsula plina de semințe de culoare cenușie. Este o plantă gustoasă și sănătoasă, potrivită ca adaos în nenumărate preparate, atât crudă, cât și gătită. Conține vitamina C, vitamina E, vitamina B și PP, are fier, calciu, seleniu, mangan, potasiu, acizi grași omega 3, dar și proteine vegetale. Folosim tulpina, frunzele și florile, proaspete sau uscate. Frunzele acrișoare merg de minune în salate și alte preparate. Se pot face ceaiuri, decocturi, infuzii din plantă. În plus, din categoria vegetalelor frunzoase verzi, este cea mai importantă sursă de vitamina A, atât de importantă pentru sănătatea oculară Este intens apreciată de animalele din ogradă. Planta păstrează umiditatea solului din grădină.
Frunzele de iarbă grasă au efect antiinflamator, analgezic și calmant asupra pielii corpului.
Infuzia cu iarbă grasă are efect antimătreață ,seboree. Se spală capul de doua ori pe săptămâna, cu infuzie preparata din 5 linguri de plantă uscată si 1l de apa clocotită.
Semințele de iarba porcului lăsate la infuzat sunt indicate în balonare și tulburări de somn. O linguriță de semințe se infuzează timp de 6 ore in 200 ml de apa fierbinte, in termos. Se beau cate 2 linguri, de doua ori pe zi, la orele 15 si 20
Planta este utilizată la îmbunătățirea memoriei, diabet, oprește sângerările, impotență, mușcături de insecte, diaree, în afecțiuni ale aparatului urinar, ale ficatului, cistite, afecțiuni ale pielii. O lingură plina de planta tocată se fierbe pe foc mic, într-o cană de apa, timp de 7 minute. Se infuzează in termos timp de 2 ore, apoi se strecoară și se beau cate 50 ml, de 4 ori pe zi.
Compresele cu planta proaspătă sunt recomandate în boli de ochi și spasme musculare. Toate părțile plantei (frunze, flori, tulpini) se spală cu apa curgătoare, apoi cu apa fiarta, se toaca mărunt si se infuzează 100 g de plantă, in 500 ml apa clocotita, in termos, timp de 30 de minute. Se aplica compresele pe locurile afectate si se țin 25-30 de minute.
În colita ulceroasă se face o infuzie astfel: In 200 ml de apa clocotita, se pune o lingură de plantă uscată, se lasă pe un foc slab, timp de 10 minute, si se infuzează timp de 2 ore. Se beau cate 50-75 ml (in funcție de greutatea corporala), de trei ori pe zi.
Iarba grasă ocupa din ce în ce mai mult loc in bucătărie, preparându-se diverse mâncăruri, sosuri, salate. Se pot manca frunzele, semințele sau tulpinile.
Comentarii
Trimiteți un comentariu