Cum se deosebește despresia obișnuită de depresia funcțională – Semne, simptome și particularități

 Depresia poate lua forme subtile, aceasta fiind motivul pentru care există incertitudini sau chiar negarea prezenței acesteia. Iată cum se manifestă depresia funcțională și cum o poți gestiona corect.

Atunci când vine vorba despre indentificarea depresiei, lipsa de energie, tristețea profundă, izolarea și evitarea activităților plăcute sunt adeseori plasate în extreme. În consecință, puține persoane conștientizează cu adevărat momentul în care se instalează o formă ușoară a depresiei.

Mai mult, chiar dacă conștientizează că ceva nu este în regulă în felul în care se simte sau în felul în care funcționează, oamenii deseori vor avea tendința să nu-și asume suferința și să o pună pe seama stresului cotidian, oboselii acumulate sau aleg să o ignore cumplet, sub pretextul că „nu mi se poate întâmpla mie”.

În cadrul depresiei funcționale vorbim despre formele ușoare ale depresiei și despre simptome mai puțin debilitante dar care, cu siguranță, afectează și alterează viața persoanei care, deseori, nici nu știe că o trăiește.

Sub masca zâmbetului și a atitudinii care spune că totul este în regulă, se ascunde sentimentul că totul este greu și dificil, se ascunde lipsa motivației, perspectiva pesimistă asupra viitorului și prezentului, oboseala și tendința de izolare.

Persoanele care au depresie funcțională pot fi atente la felul în care se prezintă vestimentar, pot fi zâmbitoare și se pot adapta provocărilor locului de muncă, pot fi chiar performante în unele situații, lăsând sentimentul de izolare și de lipsă de sens precum și lipsa planurilor și a motivației din viața personală în plan secund.

Astfel, există riscul de apariție a complicațiilor pentru că nimeni, cu excepția persoanei în cauză, nu știe cu adevărat ce emoții și ce gânduri sunt, de fapt, în interior.

Depresia funcțională se poate trăi ca o stare de supraviețuire și nu de bucurie în viață și persoana în cauză poate simți că mai degrabă „face față” vieții și nu că se bucură de ea. Altfel spus, dacă o persoană trăiește o perioadă în care îi este greu să se bucure de lucrurile bune care i se întâmplă, în care are puțină energie pentru activitățile pe care le desfășoară în mod curent. Dacă treci printr-o astfel de perioadă și îți pui la îndoială atât capacitățile cât și viitorul, află că există variante prin care te poți ajuta, tu singur.

Chiar dacă este vorba despre depresia funcțională în cadrul căreia reușești să faci față activităților zilnice, ai nevoie de un tratament adecvat ca să-ți împlinești cu adevărat potențialul:

1.Observă-ți corpul și încearcă, pe cât posibil, să te alimentezi corect și să faci efort fizic.

2.Dacă există tendința de autoizolare, ia și acest simptom în considerate și fii atent dacă apare nevoia de a limita relațiile pe care le ai în prezent.

3.Păstrează-ți prietenii aproape și, atât cât îți este confortabil, comunică-le despre felul în care te simți. După caz, le poți spune faptul că te simți obosit, trist sau că treci printr-o perioadă mai grea.

4.Găsește o activitate sau un hobby pe care să o desfășori cu plăcere și care, ideal, să te pună în contact cu alte persoane.

5.Atenție la proporții. Fii atent la câte ore lucrezi, câte ore dormi, cât și cum ai tendința de a te alimenta și cât și se schimbă rutina zilnică. Dacă observi schimbări importante care rezistă eforturilor tale de intervenție și care-ți afectează în mod negativ viața, consultă un specialist.

6.Informează-te din surse sigure și, dacă simți nevoia de ajutor, consultă un specialist. Este important să primești susținere specializată, adaptată nevoilor tale din această perioadă.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

COMPEDIU. Chirurgia eterică și taierea cordoanelor. Simptome. Exemple. Sugestii. Invocări.

"SEXUL SI SCHIMBUL ENERGETIC CARE ARE LOC

Trăsături de personalitate accentuate dupa Karl Leonhard