Declinul gandirii in lumea contemporana...

 ′ IQ-ul mediu al populației lumii, care a crescut constant de la postbelic până la sfârșitul anilor 90, a scăzut în ultimii douăzeci de ani...

Este răsturnarea efectului Flynn.
Se pare că nivelul de inteligență măsurat prin testare este în scădere în cele mai dezvoltate țări.
Multe pot fi cauzele acestui fenomen.
Cineva ar putea fi sărăcirea limbii.
Mai multe studii arată declinul cunoașterii lexicale și sărăcirea limbii: nu este vorba doar despre reducerea vocabularului folosit, ci și subtilitățile lingvistice care ajută la dezvoltarea și formularea gândirii complexe.
Dispariția treptată a vremurilor (subjunctivă, imperfectă, forme ale viitorului, participant trecut) dă naștere gândirii aproape întotdeauna în prezent, limitate în prezent: incapabil la timp de proiecții.
Simplificarea tutorialelor, dispariția capitalelor și punctuației sunt exemple de ′′ lovituri mortale ′′ la precizia și varietatea expresiei.
Doar un exemplu: ștergerea cuvântului ′′ fată tânără ′′ (acum învechită) nu înseamnă doar abandonarea esteticii unui cuvânt, ci și promovarea fără intenție a ideii că nu există faze intermediare între un copil și o femeie.
Mai puține cuvinte și mai puține verbe conjugate implică mai puțină capacitate de exprimare a emoțiilor și mai puține posibilități de elaborare a gândirii.
Studiile au demonstrat că violența atât în sferele publice, cât și în cele private provine direct din incapacitatea de a descrie emoțiile cuiva prin cuvinte.
Niciun cuvânt pentru a construi raționament, gândirea complexă este imposibilă.
Cu cât limbajul este mai sărac, cu atât mai mult dispare gândul.
Istoria este bogată în exemple și multe cărți (Georges Orwell - ′′ 1984 "; Ray Bradbury - ′′ Fahrenheit 451 ′′) au spus cum toate regimurile totalitare au împiedicat întotdeauna gândirea, prin reducerea numărului și a semnificației numărului de Cuvinte.
Dacă nu există gânduri, nu există gânduri critice. Și nu există niciun gând fără cuvinte.
Cum se poate construi un gând ipotetic deductiv fără eliberare condiționată?
Cum poate cineva să privească viitorul fără conjugarea cu viitorul?
Cum poate cineva să surprindă o furtună, o succesiune de elemente în timp, fie trecut sau viitor, și durata lor relativă, fără un limbaj care să distingă ce ar fi putut fi, ce este, ce poate fi, și ce va fi după Ce s-ar fi putut întâmpla, chiar s-a întâmplat?
Dragi părinți și profesori: să vorbim, să citim și să scriem copiii noștri, elevii noștri. Predarea și exersarea limbajului în cele mai diferite forme ale sale. Deși pare complicat. Mai ales dacă e complicat.
Pentru că în acest efort există libertate.
Cei care afirmă nevoia simplifică ortografia, curăță limbajul ′′ defectelor ′′ cuiva, desființează genurile, vremurile, nuanțele, tot ce creează complexitate, sunt adevărații artizani ai sărăcirii minții umane..
Nu există libertate fără necesitate.
Nu există frumusețe fără gândul la frumusețe ′′
Christophe Clave

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

COMPEDIU. Chirurgia eterică și taierea cordoanelor. Simptome. Exemple. Sugestii. Invocări.

Trăsături de personalitate accentuate dupa Karl Leonhard

"SEXUL SI SCHIMBUL ENERGETIC CARE ARE LOC