Tulburarea de personalitate Bordeline

 Tulburările de personalitate sunt o categorie de diagnostic clinic care descriu un fel de a fi care se înscrie în patologie, spre deosebire de alte tipuri de tulburări care descriu mai degrabă un fel de a simți sau de a gândi care este disfuncțional. Este important de menționat ca orice tulburare este, așa cum am zis mai sus, doar o categorie diagnostică - o etichetă pe care o punem pe un set de simptome (sau caracteristici) astfel încât să avem un limbaj comun. Ele nu definesc o persoană și nu diminuează în nici un fel valoarea cuiva ca om.

Acestea fiind zise, tulburarea de personalitate borderline are un statut un pic mai special. Este un diagnostic dificil de pus deoarece semnele pot fi, uneori, greu de identificat. Unul dintre criteriile majore este dezechilibrul emoțional al persoanei, marcat prin extreme: trecerea rapidă de la calm sau bucurie la furie sau disperare. Un alt criteriu esențial este comportamentul care testează limitele celor din jur: persoanele cu această tulburare stârnesc în cei din jurul lor sentimente puternice și confuzante. Într-un moment simți că te înțelegi cu ei, în altul te simți furios, speriat, amenințat, confuz. Felul în care ei relaționează, uneori, cu ceilalți este marcat de instabilitate și de o pendulare între apropiere sufocantă și abandon. Când se simt amenințați de a fi abandonați de o figură importantă, acest lucru îi aruncă într-o stare de disperare.
Este important de știut că, din ultimele cercetări, se dovedește ca această tulburare este, de fapt, o formă de stres post-traumatic complex, cu alte cuvinte, o reacție la un trecut traumatizant cu multe evenimente adverse. Așadar, în spatele unor comportamente provocatoare pentru cei din jur, se ascunde suferință și o dificultate reală de a relaționa în moduri mai sănătoase cu ceilalți.
O variantă eficientă de tratament este psihoterapia de lungă durată. Studiile arată că, în multe cazuri, simptomele se ameliorează cu timpul iar oamenii își pot construi vieți care să îi satisfacă.
Pentru cei care doresc să știe mai multe, o carte interesantă pentru publicul larg pe acest subiect este “Te urăsc, nu ma părăsi!”, de Kreisman si Straus.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

COMPEDIU. Chirurgia eterică și taierea cordoanelor. Simptome. Exemple. Sugestii. Invocări.

Trăsături de personalitate accentuate dupa Karl Leonhard

"SEXUL SI SCHIMBUL ENERGETIC CARE ARE LOC