Creierul nostru are un buton de „ștergere”. Învață să-l folosești

O opinie populară printre neurologii este că celulele creierului sunt întotdeauna interconectate.
Pur și simplu acest lucru înseamnă că, cu cât mai multe rețele neuronale se formează în creierul uman, cu atât mai inteligentă este persoana. De aceea se spune că această practică duce la perfecțiune.
Cu cât cânți mai des la instrumente muzicale, comunici în alte limbi sau încerci lucruri noi, cu atât mai priceput devii.
Știința a cunoscut acest lucru de ceva timp. Și astăzi, cercetătorii studiază deja cealaltă parte a acestei probleme: pentru a reface stocul de cunoștințe, abilitatea de a uita sau de a întrerupe rețelele neuronale învechite. Această abilitate a fost numită „tăiere sinaptică”.

Mecanismul de tăiere

Să ne imaginăm creierul ca pe o grădină. Numai că în ea nu crește niciun fruct, nicio legumă și nicio floare, ci se stabilesc legături sinaptice între celulele creierului. Acestea sunt asemeni unor poduri, care ajută să circule dopamina, serotonina și alți neurotransmițători.
Celulele gliale” lucrează în această grădină, ca grădinari ai creierului. Acestea contribuie la trecerea rapidă a impulsurilor între neuronii specifici. În plus, există un alt tip de celule gliale, al căror obiectiv este eliminarea deșeurilor, combaterea buruienilor, eliminarea dăunătorilor și recoltarea frunzelor căzute.
Grădinari implicați în „tăierea ramurilor” din creier, au primit în cercurile științifice numele de „microglia”. Ei taie conexiunile sinaptice existente. Singura întrebare este cum înțeleg exact ce sinapsă trebuie eliminată?
Oamenii de știință au început să abordeze acest mister, dar deja știu că sinapsele care și-au pierdut beneficiul pentru oameni sunt etichetate cu proteine speciale C1q.
Iar atunci când microglia vedea acest semn, se leagă de această proteină și rupe existența „podului”.
Drept urmare, creierul pregătește terenul pentru apariția unor legături proaspete și mai stabile, sporind capacitatea de învățare.

Importanța somnului

Creierul tău se curăță printr-un vis!
Ai simțit vreodată că creierul tău era plin de informații? Acest lucru se întâmplă în timpul studierii unui nou subiect sau în încercarea de a se obișnui cu o noua lucrare. Și, uneori, se întâmplă fără niciun motiv aparent.
Sub influența unui flux de informații nefamiliare, creierul construiește noi conexiuni, dar până acum acestea nu pot fi numite fiabile. În primul rând, trebuie să scăpăm de tot ceea ce este inutil pentru a forma un loc pentru construirea celor mai eficiente și mai ordonate conexiuni neuronale. Și asta se întâmplă în timpul somnului.
Atunci când o persoană doarme, celulele creierului sunt reduse cu aproape 60%, pentru a permite grădinarilor galiali să înlăture sinapsele inutile.
A trebuit să te trezești după o noapte lungă de odihnă și observi cât de curată este mintea și cât de repede un gând îl înlocuiește altul? Efectul somnului sănătos poate fi comparat cu defragmentarea unui hard disk de calculator.
Din același motiv, somnul în timpul zilei îmbunătățește funcția cognitivă. 10 sau 20 de minute de somn permit microgliilor să elimine rapid sinapsele învechite, astfel încât să se formeze altele noi, în locul lor.
Dacă în mod constant nu dormi, atunci orice încercare de a te gândi la ceva devine o plimbare în jungla impenetrabilă, asemeni unei machete în mâinile tale.
Dimpotrivă, gândurile unei persoane care a dormit amintesc de o plimbare plină de energie, pe căile unui frumos parc, în care nimic nu împiedică viziunea. Și este foarte revigorant.

Tu decizi ce informații vor fi șterse

Toate conexiunile sinaptice cu eticheta corespunzătoare sunt expuse distrugerii. Doar cei care sunt în căutare sunt salvați, deci ai grijă cu gândurile tale. Dacă studiezi obsesiv la tot felul de presupuneri despre ceea cum se va încheia un serial, uitând de detaliile importante din viața ta, atunci nu este nevoie să fii un geniu care să înțeleagă de ce sinapsă va scăpa, mai întâi, creierul tău.
Dacă te confrunți cu colegul tău de muncă și nu te gândești decât la el și nu la proiectul actual, atunci vei deveni un răzbunător sofisticat, lipsit de orice idei inovatoare.
Singurul lucru care contează este concentrarea ta. Alegerea unui obiect de atenție, astfel, obții literalmente capacitatea de a-ți controla propria minte.
Desigur, niciunul dintre noi nu poate controla absolut tot ceea ce ni se întâmplă în timpul zilei. Dar nimeni nu deranjează alegerea conștientă a modului în care toate aceste evenimente ne vor afecta și, în conformitate cu aceasta, vom construi conexiunile neuronale necesare în creierul nostru.
Nu vă concentrați asupra a ceea ce vă împiedică să vă deplasați spre înainte. Nu calculați eventualele rezultate ale evenimentelor, înlocuiți-le cu meditația.
Goliți-vă mintea, direcționați toată energia spre ceva care vă va fi de folos.
Totul depinde de strategie. Ar trebui să vă folosiți creierul cu înțelepciune.
Înțelepciunea vine spre om când poate rezista ispitelor.
Advertisement
Deci, pentru a scăpa de cunoștințe inutile, nu vă mai gândiți la aceste lucruri.
© Articol tradus sau scris de Psihologia de Azi

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

COMPEDIU. Chirurgia eterică și taierea cordoanelor. Simptome. Exemple. Sugestii. Invocări.

Trăsături de personalitate accentuate dupa Karl Leonhard

"SEXUL SI SCHIMBUL ENERGETIC CARE ARE LOC