„Omul nu este decât produsul gândurilor sale. Devine ceea ce gândește” - Gandhi

 Lumea este reprezentarea dialogului tău interior.

Cu toții am auzit despre “puterea minții”.
Că mintea omenească poate controla obiecte prin simpla putere a minții este îndoielnic, dar este din ce în ce mai evident că gândurile și percepțiile pot influența semnificativ starea noastră de spirit, sentimentele și emoțiile.
De câte ori nu auzim sau chiar noi spunem: „Cum am reușit să spun astfel de prostii? Sunt neîndemânatic ”. „Nici nu îndrăznesc să încerc asta, sunt inutil în chestiunea asta”, „uite ce s-a întâmplat astăzi, greșesc mereu, fac mereu o greșeală după alta”, “Asta chiar m-a scos din minți”, “m-a deranjat foarte tare”, “Cât m-am putut enerva”... ca și cum o serie de evenimente externe ar avea control direct asupra stării noastre de spirit.
În realitate, nu evenimenele declanșează emoțiile, ci modul în care ne raportăm la ele, ceea ce gândim legat de evenimentele respective.
Modul în care vorbim cu noi înșine ne definește. Dacă o facem cu dispreț, îndoindu-ne de potențialul nostru și crezându-ne mai puțin decât ceilalți, vom deveni cel mai mare dușman al nostru.
Pe de altă parte, vorbindu-ne cu dragoste, cu blândețe și respect, obținem starea de bine.
Este bine de știut că noi deținem controlul asupra emoțiilor noastre și că nu suntem creaturi neajutorate, care nu au nicio putere asupra stărilor lor afective. Simpla acceptare a faptului ca gândirea ne afectează emoțiile reprezintă un pas important pe drumul ce duce către o viață mai frumoasă și mai sănătoasă.
Suntem ceea ce ne spunem nouă înșine și uneori, trăim o viață întreagă având un dialog interior, acea voce internă care este cel mai rău abuzator dintre toți. Nu este ușor să schimbăm acel discurs intern, atunci când îl facem de atât de mult timp. Cu toate acestea, este necesar să facem acest lucru dintr-un motiv evident: vorbirea de sine negativă ne modifică gândirea și ne face mai vulnerabili la tulburările de anxietate și depresie.
"Te simți așa cum gândești." -Albert Ellis-
Este necesar să devenim conștienți de faptul că dialogul nostru intern ne poate afecta în mod direct sănătatea, atât fizică, cât și psihică.
Acea discuție limitativă care reduce stima de sine, care ne reduce potențialul, resursele și oportunitățile, merită mai multă dedicare pentru a ne schimba abordarea. Este necesar să putem schimba acel discurs dăunător.
Un mod simplu pentru a realiza acest lucru este următoarul: în loc să ne vorbim la prima persoană (eu sunt aceasta, de ce am făcut asta), idealul este să începem să ne adresăm la persoana a doua. Ne vom asuma rolul acelui prieten care își dorește tot ce este mai bun pentru noi, dar care, în același timp, este întotdeauna atent să corecteze discursurile noastre mentale. Un exemplu al acestei metode ar fi următorul dialog: „Înțeleg că ești îngrijorat, dar amintește-ți că ai resurse pentru a depăși acest lucru. Ai mai făcut-o înainte, așa că ai încredere în tine. Meriți ce e mai bun, ești puternic, încearcă ”.
În concluzie, suntem conștienți că acest proces necesită timp. Schimbarea acestei limitări a vorbirii interne poate fi dificilă la început, dar dacă facem un angajament cu noi înșine, vom vedea schimbări încetul cu încetul.
Pentru aceasta, merită să ne amintim ce ne-a spus un vechi proverb chinez:
„Urmărește-ți gândurile, căci ele vor deveni cuvintele tale.
Fii atent la cuvintele tale, pentru că ele vor deveni acțiunile tale.
Ai grijă de acțiunile tale, pentru că ele vor deveni obiceiurile tale.
Ai grijă de obiceiurile tale, pentru că ele vor deveni destinul tău.”
„Omul nu este decât produsul gândurilor sale.
Devine ceea ce gândește” - Gandhi

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

COMPEDIU. Chirurgia eterică și taierea cordoanelor. Simptome. Exemple. Sugestii. Invocări.

"SEXUL SI SCHIMBUL ENERGETIC CARE ARE LOC

Trăsături de personalitate accentuate dupa Karl Leonhard