Călugărul budist Thich Nhat Hanh despre cum să rămâi calm în orice situație, chiar și în cea mai dificilă

 În cartea sa “Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas”, renumitul călugăr Zen-budist, Thich Nhat Hanh, vorbește despre cum să rămânem calmi în orice situație, chiar și în cea mai dificilă, și să fim fericiți indiferent de orice. Vă propunem un fragment din carte: poruncile înțelepte ale celebrului lider spiritual despre cum să ajungi la armonie și plinătate în viață. Nu este atât de dificil cum pare!

1.Nu fi fan și nu te limita la nicio doctrină, teorie sau ideologie. Toate sistemele de opinii sunt doar un ghid pentru acțiune, ele nu sunt adevărul absolut.

2.Nu crede că cunoștințele pe care le posezi acum rămân neschimbate și că acesta este adevărul absolut. Nu fi limitat la viziunile curente. Studiază și practică non-atașamentul la opinii, pentru a fi deschis spre noi puncte de vedere. Adevărul se găsește în viață, nu în concepte. Fii gata să vă înveți toată viața și să urmărești realitatea în tine și în jurul tău mereu.

3.Nu obliga pe ceilalți, inclusiv pe copii, să accepte opiniile tale, oricare ar fi acestea – despre putere, divertisment, bani, propagandă sau chiar educație. Cu toate acestea, prin conversații ajută-i pe alții să evite fanatismul și opiniile înguste.

4.Nu evita durerea și nu închide ochii în fața suferinței. Nu pierde conștiința că există suferință în lume. În orice fel, inclusiv prin comunicare și călătorii, caută ocazia de a fi cu cei care suferă. Astfel, trezește-i și pe alții la realitatea suferinței în lume.

5.Nu acumulați bogăție, în timp ce milioane de oameni din lume suferă de foame. Nu face scopul vieții tale slava, profitul, bogăția sau plăcerile senzuale. Trăiți pur și simplu și împărtășiți timpul, resursele energetice și materiale cu cei care au nevoie de ele.

6.Nu ține în tine mânia sau ura. Învață să le înțelegi și să le transformi în timp ce încă se află în mintea ta. De îndată ce vine furia sau ura, îndreaptă-ți atenția spre respirația ta pentru a vedea și înțelege esența persoanei, care a devenit cauza acestor sentimente pentru tine.

7.Nu vă pierdeți în spațiu. Practicați respirația conștientă pentru a reveni la ceea ce se întâmplă în acest moment. Fiți în legătură cu uimitorul, răcoritorul și vindecarea din interiorul și din jurul vostru. Seamănă în tine bucurie, pace și înțelegere, pentru a facilita transformările în adâncimile conștiinței tale.

8.Nu rostiți cuvinte care pot crea disonanță și întrerupe comunicarea. Încercați să rezolvați toate conflictele, chiar și cele mai mici.

9.Nu spuneți minciuni în interes personal sau pentru a impresiona alte persoane. Nu rostiți cuvinte, care pot provoca dezordine și ură în relații. Nu distribui știri despre care nu ești sigur. Nu critica sau judeca lucruri despre care nu ești sigur. Vorbiți întotdeauna sincer și la subiect. Aveți curajul de a vorbi despre situații nedrepte, chiar dacă aceasta vă pot amenința siguranța.

10.Nu folosiți comunitatea religioasă pentru câștig personal sau pentru profit și nu o transformați într-un partid politic. Cu toate acestea, comunitatea religioasă trebuie să adopte o poziție clară împotriva violenței și nedreptății, și trebuie să se străduiască să schimbe situația, fără a se angaja în luptă de partizani.

11.Nu vă implicați în activități care dăunează oamenilor și naturii. Nu sprijiniți firmele care interferează cu viața normală a altora. Alegeți-vă o ocupație, care vă va întrupa idealul de compasiune.

12.Nu ucide. Nu lăsa pe alții să ucidă. În orice mod posibil, încercați să protejați viața și să preveniți războiul.

13.Nu deține nimic care aparține altora. Respectați proprietatea altor oameni, dar nu le permiteți să se îmbogățească prin suferința altora.

14.Nu vă răniți corpul. Învață să-l tratezi cu respect. Nu te uita la corpul tău doar ca la un instrument. Salvați energiile vitale pentru împlinirea Căii. Expresia sexuală nu trebuie să aibă loc fără dragoste și devotament. Într-o relație sexuală, fiți conștienți de posibilitatea suferinței în viitor. Pentru a menține fericiți pe ceilalți, respectați drepturile și afecțiunile lor. Fiți conștienți de responsabilitatea pentru noile vieți care vin în lume. Meditează asupra lumii în care aduci noi vieți.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

COMPEDIU. Chirurgia eterică și taierea cordoanelor. Simptome. Exemple. Sugestii. Invocări.

"SEXUL SI SCHIMBUL ENERGETIC CARE ARE LOC

Trăsături de personalitate accentuate dupa Karl Leonhard