Cum îmi dau seama de stilul de atașament la prima întâlnire

 Aproape fiecare dintre noi am trecut prin relații de cuplu în care am simțit fie că nu primim destulă afecțiune și atenție sau, dimpotrivă, ne-am simțit sufocați de nevoia de atenție și iubire a celuilalt. De aceea, înțelegerea stilurilor de atașament și felul în care acestea se manifestă chiar de la prima întâlnire este un prim pas care te poate ajuta să iei decizii mature în ceea ce privește relația de cuplu.

Inițial formulată pentru a descrie felul în care se poate forma relația dintre mamă și bebeluș, teoria atașamentului descrie trei stiluri care ne pot dicta tiparele și obiceiurile care stau la baza relațiilor cu cei din jur, de-a lungul vieții.

Există trei stiluri de atașament principale:

Atașamentul sigur – persoanele cu acest stil au încredere că pot primi și oferi afecțiune, sunt calde și relaxate, oferă și cer sprijin în relația de cuplu și tind să se bucure de relație în mod natural (fără griji excesive legate de evoluția acesteia).

Atașamentul anxios – implică o nevoie de intimitate și afecțiune mai intensă decât celelalte stiluri, cu un nivel mai ridicat de anxietate legată de evoluția relației. Persoanele cu acest stil de atașament pot interpreta uneori eronat comportamentul partenerului drept lipsă de interes și cer mai multe dovezi de iubire.

Atașamentul evitant – este bazat pe teama de intimitate, o nevoie ridicată de independență și o disponibilitate emoțională redusă. Persoanele cu acest stil tind să oscileze între afecțiune și indiferență și pot să încheie rapid sau brusc relațiile.

La acestea trei se adaugă stilul dezorganizat, întâlnit mai rar, care se formează în urma unei copilării traumatizante și este o combinație între stilul de atașament anxios și cel evitant.

Asta e ceea ce spune teoria, în realitate lucrurile sunt ceva mai nuanțate în sensul că cei care au un atașament sigur, nu este sigur 100% din situații. Fiecare dintre noi avem momentele noastre de vulnerabilitate și nesiguranță.  La fel și cei cu un stil anxios sau evitant, au și ei anumite momente de siguranță. Așa că, mai degrabă vorbim despre un atașament preponderent sigur, preponderent anxios sau cu tendință spre evitare.

Indiciile care sugerează stilul de atașament la prima întâlnire

Stilul de atașament este prezent tot timpul și se manifestă și înainte de a intra într-o relație de cuplu, așa că este posibil să îți dai seama de el de la prima întâlnire. Desigur, e important să păstrezi concluzia la care ajungi după o singură întâlnire la stadiul de ipoteză– este destul de dificil să identificăm corect stilul de atașament după un timp atât de scurt.

Stilul de conversație

Stilul anxios. Conduse de dorința de a impresiona plăcut, persoanele cu acest stil de atașament vor fi implicate în discuție, fermecătoare, dispuse să comunice despre aproape orice și arătând interes față de partener. De aceea, la prima întâlnire, este ușor să confunzi stilul anxios cu stilul sigur de atașament. Diferența este că persoanele cu un stil anxios vor porni doar de la întrebarea: „Mă place?”, aproape uitând să se întrebe dacă: „Îl/o plac?”.

Stilul sigur de atașament se manifestă în conversație printr-un ton degajat și relaxat, interes față de partener și deschidere față de o gamă mai largă de subiecte. Per ansamblu, interacțiunea este plăcută și relativ ușoară.

Stilul evitant: conversația gravitează în jurul subiectelor mai puțin emoționale: hobby-uri, muncă, subiecte actuale de interes, dar foarte puțin în jurul evenimentelor cu impact emoțional sau subiectelor cu semnificație profundă. Evitarea acestor subiecte poate fi evidentă (tăcere jenantă, răspunsuri evazive, de exemplu) sau subtilă (schimbarea subiectului printr-o glumă, de exemplu), în funcție de alte trăsături de personalitate. Poate da dovadă de încredere în sine și relaxare, pentru că nu este preocupată foarte mult în legătură cu rezultatul întâlnirii (valorizând mai mult propria independență decât o posibilă relație de cuplu).

Nivelul de autodezvăluire

Stilul anxios – tinde să dezvăluie detalii intime importante, din nevoia de a crea (prea) rapid o relație emoțională puternică. Autodezvăluirea excesivă poate fi legată de propriul trecut, de probleme personale sau de intensitatea interesului față de potențialul partener.

Stilul evitant – uneori lasă involuntar impresia de „mister” pentru că nu oferă ușor informații semnificative despre propria lume interioară. Poate prefera să adreseze întrebări, să conducă discuția și să asculte, încurajând persoana cealaltă să spună mai multe și făcând-o să se simtă apreciată. Rezultatul este că la finalul întâlnirii, persoana evitantă a aflat mai multe despre cealaltă persoană, dar a investit emoțional mai puțin în interacțiune.

Stilul sigur – menține un echilibru optim, nu dezvăluie nici prea mult, nici prea puțin, oferind informații adecvate despre propria persoană cu ușurință și fiind în mod autentic interesat să afle mai multe despre cealaltă persoană.

Relațiile anterioare

Persoanele cu un stil sigur de atașament tind să fi avut câteva relații serioase – despre care vorbesc în mod echilibrat și calm – dar și perioade în care au fost singure.

Persoanele cu un stil de atașament anxios tind să aibă relații de cuplu „în serie”, fără perioade de pauză. Pot să fie încă atașate de relațiile respective, prin resentimente puternice, curiozitate excesivă față de foștii parteneri sau regret intens.

Persoanele evitante pot omite detalii despre unele relații anterioare, pot avea foarte puține sau niciuna sau, paradoxal, pot prezenta relațiile anterioare în termeni extrem de pozitivi, idealizându-le după ce acestea s-au încheiat.

Stilul de atașament se manifestă și în comunicarea prin mesaje.

Stilul de atașament anxios: vor tinde să trimită mesaje mai multe, mai personale și mai rapid după prima întâlnire. De asemenea,  reacționează mai intens dacă nu primesc un răspuns imediat.

Stilul evitant de atașament: tind să răspundă mai greu la mesaje, să aștepte mai mult timp după întâlnire până când te contactează și, dacă nu sunt interesați de o relație cu tine, pot să „dispară” pur și simplu – nu mai răspund la mesaje sau la telefon.

Stilul de atașament sigur:  își exprimă interesul prin atenție și prin deschiderea cu care comunică sau, dacă nu sunt interesați de o relație, încearcă să spună acest lucru cât mai blând posibil.

Stilurile de atașament în cifre – sau de ce este dificil să formezi o relație

Studiile arată că aproximativ 50% din populație are un stil de atașament sigur, în timp ce aproximativ 20% sunt anxioși, 25% evitanți și 5% au un stil dezorganizat.

Potrivit autorilor cărții Stilurile de atașament, Amir Levine și Rachel S.F.Heller, aceste cifre pot explica de ce aplicațiile de dating sunt populate de persoane care rămân singure perioade lungi de timp:

  • Persoanele evitante tind să încheie relațiile mai repede și să redevină disponibile pentru întâlniri.
  • Persoanele cu atașament sigur rămân în relații de lungă durată după ce au găsit persoana potrivită, nemaifiind disponibile pentru întâlniri.
  • Persoanele evitante nu formează relații de lungă durată cu alte persoane evitante de obicei, deoarece amândouă tind să fugă de intimitate și apropiere.

Astfel, atunci când folosim o aplicație de dating, avem mai multe șanse să întâlnim persoane cu un stil evitant de atașament. De aceea, ideal ar fi să ne gândim și la alte surse de a întâlni potențiali parteneri, nu doar din site-urile de dating.

Deși stilurile de atașament nesigure (evitant și anxios) ne pot crea probleme în relația de cuplu, vestea bună este că ambele pot fi remodelate la maturitate. Primul pas este să conștientizăm propriul stil de atașament, pentru a putea alege reacții mai constructive în relațiile de cuplu. O altă modalitate eficientă de a ne remodela stilul de atașament este de a crea o relație emoțională sigură cu o altă persoană (poate fi o relație de cuplu, dar și de prietenie sau terapie).

Mai multe despre cum mă pregătesc pentru o relație sănătoasă de cuplu, voi vorbi la webinarul ”Găsește iubirea”. Acesta se adresează celor care nu sunt în prezent într-o relaţie de cuplu, cât şi celor care îşi doresc să înţeleagă mai bine relaţiile de cuplu.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

COMPEDIU. Chirurgia eterică și taierea cordoanelor. Simptome. Exemple. Sugestii. Invocări.

Trăsături de personalitate accentuate dupa Karl Leonhard

"SEXUL SI SCHIMBUL ENERGETIC CARE ARE LOC