DESPRE INSOMNIE SI CUM PUTEM AVEA UN SOMN ODIHNITOR

DE CE AVEM NEVOIE DE SOMN?
In timpul somnului, ne „refacem bateriile”, ajutam corpul si creierul sa isi refaca energia si, in cazul copiilor, ajuta la secretia hormonilor necesari cresterii.
Somnul variaza ca durata, avand variatii individuale dar trecerea prin toate etapele de somn, atat cel profund cat si cel REM, este esentiala.
CE S-A INTAMPLAT IN ULTIMII 75 DE ANI?
1 din 2 americani au o durata a somnului sub 6 ore, fata de 8% in 1947. In ultimii 75 de ani, sedentarismul, televizorul, laptopul si mai nou smartphonul au scazut treptat durata si calitatea somnului. Noua ideologie, promovata cu mandrie, ca un adult de succes este un adult care face mereu lucruri importante si prin urmare este mereu intr-o continua lipsa a somnului, mareste numarul de probleme de somn.
TIPURI DE INSOMNIE
Cea mai frecventa cauza este una psihologic-psihiatrica.
1.Insomnia de adormire- este preponderent asociata cu tulburari de anxietate. Tratamentul este preponderent unul legat de cresterea unei bune igiene a somnului si o abordare mixta a cauzei anxietatii, prin colaborarea psihiatru si psiholog
2.Treziri frecvente pe parcursul noptii- stress sever, cu adormire dificila si relaxare imposibila, tulburari depresive si depresiv-anxios.
3.Insomnia de trezire-cel mai frecvent este asociata cu un episod depresiv, practic mai grava decat insomnia de adormire. Tratamentul psihologic si psihiatric al depresiei este in acest caz esentiala.
CE PUTEM FACE?
-un stil de viata sanatos
-renuntarea la device electronic cu cel putin 30 minute inainte de inducerea somnului
-relaxare, fara consum de energie psihica, anterior somnului
-un ritual repetitiv de inducere a somnului
-oxigenarea camerei
-30 minute de somn in timpul zilei, care scade TA, creste productivitatea
Exista multiple cauze de boli somatice care pot duce la probleme de somn, de la astm si apnee in somn la tulburari de prostata, varstnici etc.
LA CE ORA NE CULCAM?
Somnul anterior orei 12, preferabil la ora 10 pm, este ideal.
CRESTEREA CALITATII SOMNULUI- PROGRAMUL SLEEP WATCHERS
Evaluarea obiectiva a calitatii somnului, prin ceasuri profesionale, cu analizarea unor parametrii multiplii (durata somnului, faza somnului, temperatura in timpul somnului) aduce informatii importante medicului psihiatru pentru a putea ajuta pacientul cu probleme de somn.
Pacientul isi va evalua calitatea somnului inainte si dupa introducerea tratamentului medicamentos.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

COMPEDIU. Chirurgia eterică și taierea cordoanelor. Simptome. Exemple. Sugestii. Invocări.

Trăsături de personalitate accentuate dupa Karl Leonhard

"SEXUL SI SCHIMBUL ENERGETIC CARE ARE LOC