Histrionicii, oamenii care manipuleaza emotional si sexual. Explicatia specialistilor pentru rolul de victima sau de printesa care cere atentie cu orice pret


0
Goana dupa atentie si emotivitatea extrema, tendinta de a deveni plictisiti de rutina si angajarea in comportamente seducatoare sexual sau provocatoare sunt principalele semne ca avem de-a face cu o persoana care sufera de tulburare histrionica. In spatele unei asemenea probleme sta, de multe ori, o copilarie traumatica. Cunoscuta pana nu demult sub denumirea de personalitate isterica sau personalitate psiho-infantila, personalitatea histrionica tine sa fie in centrul atentiei in orice grup social, iar cand nu reuseste acest lucru, persoana cu o astfel de tulburare devine depresiva sau furioasa, dramatizandu-si frustrarile si exagerandu-si teatral emotiile. Pentru a atrage atentia foloseste un stil vestimentar iesit din comun, un limbaj si o atitudine teatrale cu accente spre dramatizare. Aceste persoane isi plictisesc apropiatii cu nevoia lor de a li se acoda continuu atentie.
Dificultati in relatii
“Cei care sufera de tulburare de personalitate histrionica au dificultati in a stabili si a mentine relatii de prietenie, dificultati cauzate de egocentrism si lipsa de empatie fata de cei din jur, de orgoliu si de din nevoia permanenta de a primi apreciere si atentie. Atitudinea provocatoare sau seducatoare creeaza de asemenea dificultati in relationarea mai ales cu persoanele de acelasi sex, intrucat comportamentul personalitatii histrionice este perceput de cealalta persoana drept o amenintare pentru propria relatie de cuplu”, explica, pentru Adevarul, psihologul Ionut Ghiugan.
Nici propria relatie de cuplu a persoanelor cu tulburare histrionica n-are sanse mari de reusita, intrucat acestea nu reusesc, de obicei, sa stabileasca o intimitate emotionala cu partenerul de cuplu sau de sex.
“Personalitatea histrionica adopta de multe ori un rol, de printesa sau de victima si lasa sa se vada o anumita dependenta fata de partener, cand in realitate incearca sa controleze partenerul prin manipulare emotionala sau sexuala. Mai devreme sau mai tarziu, in relatiile in care unul dintre parteneri are aceasta tulburare intervine ruptura”, explica psihologul Ionut Ghiugan.
Tulburarea de personalitate histrionica este mai frecventa la femeie si debuteaza la maturitate, desi primele manifestari au loc in adolescenta. Responsabili de aparitia ei sunt mai multi factori de natura biologica, psihologica si sociala. O copilarie traumatica, spre exemplu, poate duce in aceasta directie, la fel cum se poate intampla si in cazul unei mosteniri genetice nefaste. “Un copil a carui mama are tulburare de personalitate histrionica risca sa dezvolte si el aceeasi tulburare. Factorii sociali, felul in care copilul interactioneaza in perioada sa de formare cu familia si prietenii sunt si ei raspunzatori de aparitia acestei tulburari. La fel si factorii psihologici, felul in care personalitatea si temperamentul individului sunt modelate pot sta la baza dezvoltarii unei asemenea tulburari”, mai spune renumitul psiholog.
Psihoterapia este principala cale de tratament pentru tulburarea de personalitate histrionica, un obiectiv important fiind orientarea pacientului spre comportamente mature si adaptative si dezvoltarea unor noi mecanisme de reactie in situatii frustrante.
Articol de: Cristina Stancu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

COMPEDIU. Chirurgia eterică și taierea cordoanelor. Simptome. Exemple. Sugestii. Invocări.

Trăsături de personalitate accentuate dupa Karl Leonhard

"SEXUL SI SCHIMBUL ENERGETIC CARE ARE LOC