Emoțiile negative de lungă durată ne pot afecta sănătatea!
Somatizarea, o formă de supraviețuire
Potrivit specialistului, la intersecția dintre factorii biologici si cei psihologici intervine durerea – starea de disconfort până la chin, fără să existe în mod neapărat o cauză exterioară clar definită.
În cazul durerii psihosomatice, componenta emoțională multiplică de multe ori efectele până când aceasta devine de nesuportat sau, dimpotrivă, reușește să o calmeze până la dispariția completă. Oamenii de știință afirmă că durerea ar stimula individul să îndeplinească acte de „luptă sau fugi” pentru a se proteja.
Cum se tratează bolile psihosomatice
Persoana care suferă de o boală psihosomatică și merge în profunzimea ființei sale pentru a-i descoperi cauzele, descoperă cum obiceiurile zilnice, modul de a gândi și de a acționa au o influență majoră asupra apariției acestor boli.
Anxietatea pe care o generează problemele de familie, stresul de la locul de muncă, educația copiilor, preocuparea pentru starea de sănătate și bunăstarea celor apropiați sunt factori care influențează în mod direct apariția bolilor psihosomatice.
4 sfaturi de la psihologul Angela Nuțu pentru a face față bolilor psihosomatice
- Reprimarea emoțiilor îți poate îmbolnăvi corpul. Practică sinceritatea emoțională în fiecare zi. Fii asertiv, însă nu uita că a stabili limite cu privire la ceea ce tolerezi și ceea ce nu face parte din sănătatea ta emoțională.
- Rezervă cel puțin o oră în fiecare zi doar pentru tine însuți. Fă o prioritate din propria ta persoană, oferă-ți timp de reflecție și interiorizare.
- Practică tehnici de gestionare a stresului și de relaxare. Exercițiile de respirație, meditație și yoga ajută la diminuarea stresului și anxietății
- Fii cât mai activ. Este deja foarte recunoscut faptul că efortul fizic are un efect calmant asupra stării interioare.
Aceste sfaturi sunt valabile atât pentru copii, cât și pentru adulți, când sunt aplicate conform vârstei.
Comentarii
Trimiteți un comentariu