Depresia crește riscul de complicații mortale. Avertismentul specialiștilor
Depresia crește riscul de complicații mortale. O nouă cercetare sugerează că persoanele care au prezentat simptome de depresie au avut cu 46% mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral.
Depresia este mai frecventă decât am putea crede cu toții. Noi cercetări au descoperit că persoanele care suferă de depresie ar putea avea mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral.
Aceste persoane pot suferi, de asemenea, o recuperare mai proastă după aceea.
„Rezultatele noastre arată că simptomele depresiei pot avea un impact asupra sănătății mintale, dar pot crește și riscul de accident vascular cerebral”, a spus dr. Robert P. Murphy, medic consultant și autorul studiului, publicat în revista Neurology.
Cercetătorii de la Universitatea din Galway au întrebat 26.877 de adulți din 32 de țări din Europa, Asia, America de Nord și de Sud, Orientul Mijlociu și Africa despre sănătatea lor cardiovasculară și dacă s-au simțit deprimați în ultimele 12 luni.
Vârsta lor medie a fost de 62 de ani și aproximativ jumătate dintre participanți au suferit un accident vascular cerebral. Dintre aceștia, 18% au raportat simptome de depresie.
Prin comparație, doar 14% dintre persoanele care nu au avut un accident vascular cerebral au spus că sunt deprimate.
Cercetătorii au estimat că persoanele care au prezentat simptome de depresie aveau cu 46% mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral, comparativ cu cei care nu aveau simptome depresive. Și, cu cât participanții au avut mai multe simptome, cu atât riscul lor de accident vascular cerebral este mai mare.
Persoanele care au raportat cinci sau mai multe simptome de depresie au avut un risc cu 54% mai mare de a se confrunta cu afecțiunea medicală mortală.
Între timp, cei care aveau unul sau două simptome aveau doar 35% mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral decât cei care nu erau depresivi.
Autorii studiului au adăugat: „În timp ce persoanele cu simptome de depresie nu aveau mai multe șanse de a avea accidente vasculare cerebrale mai severe, au avut mai multe șanse să aibă rezultate mai proaste la o lună după accident vascular cerebral decât cei fără simptome de depresie”.
„Depresia afectează oamenii din întreaga lume și poate avea o gamă largă de efecte asupra vieții unei persoane. Studiul nostru oferă o imagine amplă a depresiei și a legăturii acesteia cu riscul de accident vascular cerebral, analizând o serie de factori, inclusiv simptomele participanților, opțiunile de viață și utilizarea antidepresivelor”, a spus dr. Murphy.
El a cerut medicilor să aibă grijă de simptomele depresiei și să folosească aceste informații pentru a ghida inițiativele de sănătate axate pe prevenirea accidentului vascular cerebral.
Co-conducătorul studiului, profesorul Martin O’Donnell, care predă medicina neurovasculară și este medic consultant de accident vascular cerebral, a adăugat că identificarea și gestionarea eficientă a depresiei ar putea ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral.
Simptome ale depresiei
Dacă aveți sau credeți că ați putea suferi de depresie, nu intrați în panică. Ajutorul este disponibil de la medicul dumneavoastră de familie, care vă poate trimite pentru terapie sau consiliere și, de asemenea, vă poate prescrie antidepresive pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor.
Simptomele comune ale depresiei includ:
- Ești fără energie, supărat sau plângi din orice
- Neliniştit, agitat sau iritabil
- Te simți inovat, lipsit de valoare și demn de dispreț
- Te simți gol și amorțit
- Izolat și incapabil să relaționeze cu alte persoane
- Nu mai găsești plăcere în viață sau în lucruri de care îți plac de obicei
- Ai un sentiment de irealitate
- Lipsă de încredere în sine sau stima de sine
- Ești fără speranță și disperat
Comentarii
Trimiteți un comentariu