Cum Să Ai Grijă De Pacienți În Timpul Pandemiei Cu COVID-19: Ghid Pentru Psihiatri

Potențialul pentru răspândire rapidă a bolilor infecțioase și incertitudinea asupra naturii noilor agenți infecțioși pot provoca anxietate și suferință, chiar și printre cei care nu sunt expuși direct la virus.
Răspunsurile psihologice și comportamentale posibile sunt: insomnie, anxietate, scăderea senzației de siguranță, iritabilitate, găsirea unui vinovat și prezentarea repetată la medic datorită temerii de contagiozitate. Fiecare grupă de vârstă e afectată.
În timpul pandemiei cu COVID-19, majoritatea pacienților cu tulburări psihice pre-existente vor putea să-și gestioneze afecțiunea fără probleme. Însă psihiatrii vor întâlni deseori pacienți care vor resimți mai puternic impactul pandemiei la nivel emoțional, familial și social. Trei lucruri principale sunt de avut în vedere în aceste situații:
  1. recunoașterea îngrijorării și incertitudinii asupra epidemiei
  2. distribuirea de informații clare și bazate pe dovezi
  3. identificarea unor pași pe care pacienții pot să-i urmeze pentru a reduce impactul emoțional negativ și de a promova comportamente sănătoase cum sunt somnul și igiena (atât mintală, cât și fizică).
Medicii psihiatri pot juca de asemenea un rol extrem de important în sprijinirea personalului medical din unitățile care se ocupă de pacienții cu Coronavirus și de a consilia liderii comunităților în vederea promovării comportamentelor sănătoase ale populației.
Sfaturile următoare pot fi aplicate atât în pandemia actuală cu COVID-19, cât și în potențialele epidemii viitoare:

Informează-te

Obține ultimele informații despre evoluția epidemiei din surse credibile (OMS, Ministerul Sănătății, CDC) pentru a putea să oferi pacienților un sfat pertinent.

Corectează dezinformarea

Dezinformarea poate să se propage foarte repede și ușor în comunitate, cauzând panică inutilă. Dacă pacienții îți prezintă informații eronate referitoare la epidemie, încearcă să le corectezi dezinformarea și să îi ghidezi spre resurse credibile.

Limitează expunerea la media/știri

Încurajează pacienții să-și limiteze expunerea la media. Ciclurile de știri din ziua de azi (24 din 24) pot face abținerea dificilă, dar studiile spun că expunerea excesivă la știri referitoare la evenimente stresante pot să influențeze sănătatea mintală în mod negativ.
Recomandă pacienților să găsească o sursă credibilă de informații pe care să o consulte regulat, dar nu foarte intens și frecvent.

Educă

Psihiatrii se află într-o poziție privilegiată și importantă de a influența comportamentele pacienților de protejare a sănătății individuale, familiale și publice. Ei trebuie să promoveze psihoeducația colaborând cu autoritățile și cu personalul medical. Informațiile ce pot fi transmise în comunitate includ răspunsurile normale/anormale la epidemii, tipuri de intervenții pentru a gestiona stresul și comportamentele de risc și importanța unei comunicări eficiente pentru promovarea sănătății mintale în comunitate.

Informează populația asupra reacțiilor la stres

Stresul și anxietatea sunt comune în contextul unor incertitudini precum epidemiile. Ajută-ți colegii să anticipeze și să răspundă acestui stres prin:
  • recunoașterea și normalizarea reacțiilor: ”Văd că ești îngrijorat și înțeleg asta. Majoritatea persoanelor simt la fel în momentele acestea”. 
  • învățarea pacienților să-și recunoască propriile reacții și comportamente riscante și încurajarea lor să le monitorizeze și/sau să le discute cu apropiații. Gestionarea precoce a  acestor răspunsuri pot împiedica agravarea lor.
  • discutarea strategiilor de reducere a impactului emoțional și a stresului:
    • întocmirea unui plan de pregătire pentru epidemie împreună cu familia
    • efectuarea măsurilor de prevenție zilnic
    • păstrarea unui program regulat de somn, de masă și de exercițiu fizic
    • limitarea uzului de alcool, tutun și alte substanțe nocive
    • discutarea îngrijorărilor cu cei apropiați
    • practicarea unor strategii de calmare prin respirație diafragmatică și relaxare musculară
    • implicarea în activități și hobby-uri recreative
  • Trimiterea la o evaluare specializată sau la un serviciu de urgență a pacienților care prezintă o reacție emoțională severă, o decompensare a unei tulburări mintale subiacente sau ideație autolitică.

Identifică și ajută pacienții cu risc major

Pacienții cu idei delirante, ruminații obsesive sau comportamente compulsive, simptome somatice, expunere anterioară la traumă severă pot fi vulnerabili. Un contact clinic frecvent poate să scoată la iveală anumite neliniști și pot preveni exacerbările sau spitalizările.
Asigură-te că acești pacienți au rezerve suficiente de medicație pentru a evita întreruperile în cazul unor lipse temporare de stocuri în farmacii.

Ai grijă de tine și de cei dragi

Psihiatrii nu sunt imuni la suferință și la stres în timpul epidemiilor. Asigură-te că îți îndeplinești toate nevoile: hidratare, alimentație și somn potrivite; pauze regulate; verificarea celor dragi; practicarea unor strategii de reducere a stresului; și auto-monitorizarea reacțiilor la stres.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Trăsături de personalitate accentuate dupa Karl Leonhard

COMPEDIU. Chirurgia eterică și taierea cordoanelor. Simptome. Exemple. Sugestii. Invocări.

ÎMBRĂȚIȘAREA...