21 de semne ale abuzului emotional in relatii


1.11111111
Abuzul emotional este foarte subtil la inceput, dar apoi ajunge sa ne atraga intr-o spirala ce pare fara iesire. Iata de ce este important sa realizezi daca esti abuzat/a emotional printr-un comportament dominator pe care il practica partenerul tau.
Din pacate, multe dintre relatii se manifesta intr-o maniera disfunctionala. Si pentru ca dreptul fiecaruia dintre noi este acela de a iubi si de a fi iubiti, si fiecare dintre noi meritam o relatie de iubire care sa ne implineasca, iata cum poti recunoaste abuzul emotional, prin 21 de semnale de alarma care sa iti dea de gandit si sa te mombilizeze sa iesi dintr-o situatie de abuz, daca este cazul…
Uneori, abuzul emotional nu este un indice ca cineva vrea sa iti faca rau ci poate sa fie si semnul ignorantei sau neglijentei in cadrul relatiei. De aceea, in astfel de cazuri este bine ca cei doi sa isi doreasca o imbunatatire a comunicarii din cadrul cuplului.
 21 de semne ale abuzului emotional in relatii
1.Iti este frica.
Comportamentul partenerului tau te sperie. Iti este frica sa ceri lucruri sau sa comunici cu ei fiindca nu stii cum vor reactiona.
2. Iti adreseaza remarci care te minimalizeaza.
Partenerul tau iti spune in mod constant ca nu esti O.K. si ca trebuie in continuare sa te imbunatatesti in numeroase moduri. Dar in loc sa incerce sa te ajute, iar critica sa fie una constructiva, iti scoate in evidenta „defectele” si se va purta ca si cand tu esti o persoana slaba si fara valoare. In loc sa te imputerniceasca
3. Comparatii dureroase.
Partenerul tau te compara constant fie cu prietenele/prietenii  tale/tai  mai frumoase si mai de succes, fie cu alte persoane si iti spune cat sunt acestea de bune in comparatie cu tine. Partenerul tau poate fi chiar subtil in astfel de demersuri, vorbind despre celebritati care ar fi mult mai atractive decat tine.
4. Te induce in confuzie.
Partenerul tau tipa la tine adesea. Dar atunci cand incerci sa ripostezi, face gesturi care te induc in eroare, cum ar fi sa se puna in genunchi si sa se auto-umileasca ca sa isi ceara scuze si sa iti castige afectiunea inapoi.
5. Te invinuieste fara motiv. 
Partenerul tau te invinuieste fara motiv. Te invinuieste chiar si pentru aspecte care nu tin de tine: pentru comportamentul prietenilor tai, al copiilor, pentru absolut orice. Uneori, partenerul tau poate sa auda ceva la televizor care sa il enerveze si sa tipe la tine apoi.
6. Posesivitate si gelozie.
Partenerul tau are mereu ceva negativ de zis in legatura cu prietenii tai, mai ales daca sunt de sex opus. Partenerul tau uraste momentele cand primesti apeluri de la prieteni si uneori iti cere chiar sa inchizi telefonul. Pe scurt, nu sufera sa te vada ca ai o viata sociala.
7. Stima ta de sine este ciuntita.
Partenerul tau iti spune in mod constant cat de lipsita de importanta esti si se infurie pe tine daca te bazezi pe el. Iar cand incerci sa faci tu ceva, iti spune ca nu esti capabila sa iei decizii de una singura si te face sa te simti prost tot timpul.
8. Personalitate „cu doua fete”.
Comportamentul partenerului si felul cum se poarta te confuzeaza. Uneori par extrem de iubitori si grijulii. Iar alte ori sunt rautaciosi si te ranesc. Nu poti prezice cum vor reactiona la orice faci.
9. Sadism.
Partenerul tau se simte bine atunci cand iti scoate in evidenta defectele si te critica. Poate deveni mai jovial si mai fericit fiindca tu ai avut o zi mai proasta sau ai facut anumite erori.
10. Umilinta. 
Partenerul tau te umileste sau face remarci rautacioase mai ales in preajma rudelor sau prietenilor care te admira.
11. Pretentii.
Are asteptari nerezonabile, in secret sperand ca ai sa dai gres pentru a avea o noua ocazie sa iti spuna: „Ti-am zis eu.”
12. Manipulare sexuala.
Partenerul tau te manipuleaza emotional si te atrage in activitati sexuale care nu iti plac. Te poate manipula si cu remarci ca: „Alte femei fac acest lucru. Tu de ce nu poti?”
13. Confesiuni. 
Partenerul tau impartaseste problemele dintre voi cu oricine asculta. Dar daca indraznesti sa spui si tu oricare dintre problemele tale, in special in legatura cu relatia ta, devine furios si foarte suparat pe tine.
14. Ii intoarce pe toti impotriva ta.
Acesta este unul dintre cele mai cunoscute comportamente ale partenerilor abuzivi, pe care acestia il folosesc pentru a castiga avantaje si pentru a te face sa te simti fara nici un ajutor. Se plange in mod constant prietenilor, familiei sau chiar copiilor in legatura cu tine si poate chiar sa inceapa sa de exemple care vin doar din perspectiva sa, pentru a-si justifica asaltul.
15. Tacerea.
Daca incerci sa ripostezi in privinta a ce ceva si sa preiei controlul asupra unei situatii, partenerul tau poate sa se indeparteze de tine si sa te trateze cu raceala si tacere. Un partener abuziv din punct de vedere emotional va miza pe sentimentele tale de vina si va exploata acest amanunt. Uraste sa cedeze putere in cadrul relatiei. Partenerul tau te-ar putea ignora pana cand incepi sa regreti si sa iti ceri scuze pentru ca te-ai opus perspectivei sau deciziei sale.
16. Abuzul fizic.
Uneori, abuzul emotional se poate transforma si in abuz fizic daca indraznesti sa i te opui in orice formula.
17. Nu iti este permis sa gandesti. 
Partenerii abuzivi emotional au o placere din a avea controlul total asupra relatiei. Te vor manipula pas cu pas, pana ajungi sa iti pierzi increderea in propria judecata, iat tu nu mai ai deloc incredere de sine. Ajungi sa crezi ca nu esti capabila sa iei decizii pentru tine insati fara ghidajul partenerului tau.
18. Izolare si dependenta. 
Initial, partenerul tau iti poate spune ca nu ii plac prietenii tai sau anumiti membri ai familei. Curand iti poate spune sa eviti acele persoane. Si, inainte sa realizezi, partenerul tau te va izola de cei care la inceput ti-au fost aproape. Ia intr-o buna zi, vei ajunge sa vezi ca singura persoana care ti-a mai ramas este chiar el.
19. Amintiri emotionale.
Partenerul tau iti reaminteste constant de orice moment cand „ai dat-o in bara”, in orice moment cand aveti o cearta sau o discutie. Aduce mereu vorba despre esecurile tale sau greselile pe care le-ai facut in viata pentru a reintari ideea ca tu depinzi de el si ca nu poti supravietui fara ajutorul si ghidajul lui.
20. Realizarile tale nu conteaza in ochii lui.
Partenerul tau glorifica chiar si cele mai mici realizari ale sale si minimalizeaza in schimb, absolut tot ce faci tu.
21. Negarea.
Chiar si atunci cand ii semnalezi modul abuziv cum te trateaza, partenerul tau nu accepta ca ar fi gresit.

E important sa recunosti semnele abuzului emotional

Daca nu esti sigura ca ceea ce ti se intampla este abuz emotional, incearca sa te privesti pe tine insati din perspectiva altcuiva. Intreaba-te cum te-ai simti daca o ruda apropiata sau copilul tau ar trai viata pe care o traiesti tu. Ar fi aceasta o situatie fericita pentru ei? Ai crede la modul sincer ca ei se afla intr-o relatie cu adevarat fericita sau ti-ai dori ca ei sa aiba curajul sa plece sau sa faca ceva in privinta acestei situatii?
Daca nu reusesti sa faci fata acestei situatii singur/a este bine sa ceri ajutorul cuiva apropiat sau unei organizatii care se ocupa cu sprijinul victimelor abuzate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

COMPEDIU. Chirurgia eterică și taierea cordoanelor. Simptome. Exemple. Sugestii. Invocări.

Trăsături de personalitate accentuate dupa Karl Leonhard

"SEXUL SI SCHIMBUL ENERGETIC CARE ARE LOC