Procrastinarea de zi cu zi


  

 Cuvântul procrastinare face referire la tendinţa unui individ de a amâna executarea unei sarcini, în favoarea angajării în acţiuni neproductive şi/sau lipsite de efort fizic/intelectual. De exemplu : Maria are de lucrat pentru un proiect important, în care este solicitată psihic. Maria conştientizează importanţa sarcinii de îndeplinit, însă nu găseşte suficientă motivaţie pentru a trece la demararea acţiunii. În consecinţă o amâna, iar ulterior poate simţi sentimente de vinovăţie. Procrastinatorul foloseşte afirmaţii precum acestea :"Am tot timpul să fac asta, pentru început îmi voi verifica mailul." "Sa mănânc ceva înainte sa încep." "Cred că am nevoie de puţin aer înainte de a face orice altceva. Voi face o plimbare." "O ora de somn mă va ajuta sa mă concentrez mult mai bine." Ziua continua cu diferite acţiuni, mai puţin cu cele ce ar trebui făcute. Dacă există un numitor comun al afirmaţiilor de mai sus, acela este plăcerea. Altfel spus, avem obiceiul de a prioritiza acţiunile ce ne produc o plăcere imediată, în detrimentul celor ce oferă o satisfacţie mult mai întîrziată.
   Procrastinarea apare cu precădere la persoanele ce prezintă o gândire ruminativă (o stare de meditaţie exagerată asupra unor evenimente trecute sau viitoare), slăbind procesul motivaţional. De asemenea, persoanele care procrastinează sunt adesea nehotarâte, lipsite de o gândire pragmatică.
   Pentru a combate procrastinarea, putem să :
  • Ne fixăm clar şi concret sarcinile pe care le avem de îndeplinit (eventual le notăm si bifăm după efectuarea lor)
  • Să ne asigurăm că ceea ce avem de făcut este în totalitate necesar  si să vizualizăm rezultatele fructuoase ale "depunerii efortului acum"
  • Să trecem la acţiune fără a tergiversa situaţia, eliminând factorii ce ne pot distrage atenţia 
  • Să ne acordăm un moment de rasfăţ, numai după ce am finalizat ce ne-am propus să facem
   Procrastinarea poate afecta sfera rezultatelor profesionale si personale şi poate aduce nenumărate regrete pentru că lucrurile nu au fost făcute la timpul lor; aşadar sa încercăm să o tratăm corespunzător.   Citate relevante:
" Nu lăsa pe mâine ce poţi face azi."
" Timpul are prostul obicei de a fi ireversibil."Comentarii

Postări populare de pe acest blog

COMPEDIU. Chirurgia eterică și taierea cordoanelor. Simptome. Exemple. Sugestii. Invocări.

Trăsături de personalitate accentuate dupa Karl Leonhard

"SEXUL SI SCHIMBUL ENERGETIC CARE ARE LOC