Laleaua Bănățeană – Comoara rară a României

 


Într-un colț spectaculos al României, ascunsă printre stâncile abrupte ale Cazanelor Dunării, crește o floare cu totul specială: Laleaua Bănățeană, cunoscută și sub numele de Laleaua galbenă de stâncă (Tulipa hungarica). Această floare rară, unică în lume, este o adevărată emblemă a frumuseții naturale a României, atrăgând botaniști și iubitori de natură din toate colțurile lumii.
Singurul loc unde poate fi găsită această floare spectaculoasă este Rezervația Cazanele Mari - Cazanele Mici, aflată în Parcul Natural Porțile de Fier. Laleaua crește pe stâncile verticale ale Cazanelor Dunării, la altitudini între 100 și 300 de metri. Conform specialiștilor Parcului Natural Porțile de Fier, aproximativ 6.000 de exemplare pot fi observate anual, iar numărul lor este în creștere.
Culoare și formă – Are petale galbene-aurii, ușor ascuțite la vârf, care strălucesc în bătaia soarelui.
Habitat exclusivist – Crește doar în Cazanele Dunării, în Golful Dubova și în apropierea Peșterii Ponicova, pe stânci abrupte și inaccesibile.
Raritate absolută – Este una dintre cele mai rare specii de lalea din lume, fiind strict protejată de lege.
Datorită fragilității sale, Laleaua de Cazane este inclusă pe lista plantelor protejate. Distrugerea sau culegerea acesteia se pedepsește prin lege, iar turiștii sunt încurajați să o admire doar prin obiectivul aparatului foto.
Conform unei legende, laleaua a apărut din lacrimile unei fetițe alungate de mama sa vitregă, care a plâns atât de mult încât lacrimile i s-au transformat în lujeri de lalea galbenă. O altă poveste spune despre o fată de păstor care s-a îndrăgostit de un cioban, dar părinții nu i-au permis căsătoria, iar ea s-a aruncat în Dunăre. În cădere, bucăți din hainele ei galbene s-au transformat în lalele pe stâncile Cazanelor Dunării.
Există mai multe subspecii ale acestei flori rare, printre care Laleaua Bănățeană (Tulipa hungarica undulatifolia), care înflorește în Rezervația Naturală Valea Oglănicului. Deși numărul acesteia este mic, se menține stabil de la an la an.
Această floare, considerată una dintre cele mai rare și valoroase specii florale ale Europei, reprezintă un adevărat simbol al Cazanelor Dunării. Dacă ai ocazia să ajungi în Mehedinți primăvara, nu rata șansa de a vedea cu ochii tăi această minune a naturii...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

COMPEDIU. Chirurgia eterică și taierea cordoanelor. Simptome. Exemple. Sugestii. Invocări.

Trăsături de personalitate accentuate dupa Karl Leonhard

ÎMBRĂȚIȘAREA...