Sărutul ca ,,Test de compatibilitate"
Oamenii au o nevoie instinctivă de a se conecta prin sărut, spune Sheril Kirshenbaun, cercetător la Universitatea din Texas şi autoare a cărţii „Ştiinţa sărutului". Dar stilul şi expresia fiecărui sărut sunt modelate de cultură şi propriile experienţe.
Dincolo de senzaţii, sărutul este ultimul test pentru confirmarea sau respingerea unei relaţii. Poate să ne facă să ne dorim o relaţie cu persoana respectivă sau poate să fie un semnal de avertizare. Ştiinţa abia începe să înţeleagă cum se întâmplă asta.
Buzele conţin terminaţii nervoase extrem de sensibile, astfel că şi o simplă atingere transmite creierului informaţii care ne ajută să decidem dacă vrem să continuăm. Contactul buzelor implică cinci din cele 12 perechi de nervi cranieni şi toate simţurile sunt conectate pentru a afla mai multe despre partener.
Un sărut pasional este ca un drog, din cauza unui neurotransmiţător numit dopamină. Este aceeaşi substanţă care apare în compoziţia unor droguri ilegale, precum cocaina, şi este motivul pentru care o relaţie nouă ne ocupă tot timpul, este de părere Kirshenbaun.
Psihologii de la Universitatea de Stat New York au aflat recent că 59% dintre bărbaţi şi 66% dintre femei au renunţat la o potenţială relaţie din cauza unui sărut neplăcut. Lăsând la o parte factori externi, Kirshenbaun explică că fiecare dintre noi are un miros natural care ne ghidează spre alegerea unui partener cu ADN compatibil. Conform CNN, cercetătorii au descoperit că femeile preferă mirosul bărbaţilor cu un set de gene complementare pentru sistemul imunitar. Beneficiul este că dacă vor exista copii, ar fi „bine echipaţi" împotriva bolilor.
Comentarii
Trimiteți un comentariu