Cum sa-ti antrenezi creerul sa evite ANXIETATEA?
Iată cinci moduri de a-ți „antrena” creierul pentru a evita (și a preveni) gândurile anxioase nesănătoase:
1. DEVINO CONȘTIENT
Tehnica AWARE, (termenul din limba engleză care înseamnă CONȘTIENT) este o metodă de a „întrerupe” gândurile anxioase înainte ca acestea să pună stăpânire pe tine. Psihologii care recomandă această abordare susțin impactul ei puternic în reducerea și prevenirea gândurilor anxioase.
A– Acceptă: Aceasta înseamnă pur și simplu să accepți ceea ce se întâmplă – și să „fii în regulă cu asta”. Încercarea de a contracara, de a lupta cu anxietatea sau de a ceda în fața anxietății nu face decât să-i sporească efectele.
W– Urmărește: „A urmări” anxietatea în acțiune înseamnă a rămâne un observator îndepărtat al activităților sale. Observați anxietatea fără ezitare sau judecată – o abordare practică care acordă prioritate atenției. Amintiți-vă: anxietatea și voi sunteți două lucruri diferite.
A – Acționează: Mai precis, acționează așa cum ai face de obicei și continuă-ți ziua în mod nomal. Gândește-te la ceea ce ai de făcut. De asemenea, observați tiparele de respirație pentru a evita inspirație superficială.
R – Repetă: Repetați „A-W-A” până când anxietatea fie se risipește, fie devine complet gestionabilă.
E – Așteaptă-te: Anxietatea provoacă frică – atunci când te aștepți la asta, știi deja că va veni și știi și cum să o întâmpini. Practicarea repetată a acestei tehnici îți va îmbunătăți atenția și concentrarea.
2. STABILEȘTE O RUTINĂ
Oamenii care se luptă cu anxietatea simt adesea că viața lor este scăpată de sub control. Mulți oameni care se luptă cu anxietatea (de exemplu, pacienții cu anxietate severă) încearcă să controleze fiecare aspect al vieții lor; când planurile lor eșuează, anxietatea revine adesea cu o intensitate mai mare.
O modalitate relativ simplă de a depăși această problemă este stabilirea unei rutine. Stabilește un program și aplică puțină autodisciplină pentru a-l respecta. Este important să înțelegeți că o rutină (sau un program) nu trebuie să impună restricții asupra modului în care trăiți. Ba chiar, cei cu o rutină bine stabilită descoperă adesea că le rămâne timp liber în plus pentru a se bucura de viață.
Fă-ți un program pentru muncă, familie, activități și interese. De asemenea, mențineți același program de somn/trezire pe tot parcursul săptămânii.
3. FĂ-ȚI MULT TIMP PENTRU RELAXARE
Încercarea de a te relaxa în timp ce te confrunți cu anxietatea este adesea dificilă. În schimb, alocarea timpului pentru a te relaxa când nu te afli vă într-o stare anxioasă este mai benefică. Ideea aici este de a profita de o stare de spirit echilibrată; ceva care va servi ca o contramăsură eficientă pentru anxietate care urmează să iasă la suprafață.
Fă-ți o prioritate să scapi de distragerile stresante, chiar dacă sunt doar 20 de minute pe zi. Alocă-ți timp să faci ceea ce îți dorești, ce îți aduce bucurie și te relaxează. Respirația atentă este o modalitate excelentă de a petrece acest timp alocat, dar orice vă aduce bucurie și mulțumire este o idee minunată pentru a ține anxietatea cât mai departe.
4. OPRIȚI ANXIETATEA ÎNAINTE SĂ SE INSTALEZE
Anxietatea este un proces – un proces complicat, dar sistematic totuși. Este important să înțelegem acest lucru, deoarece ne permite să ne distanțăm de efectele nedorite.
- În primul rând, înțelegeți că sentimentele anxioase sunt separate de voi înșivă. Nu ești anxietatea ta.
- În al doilea rând, încercați să identificați afecțiunile care declanșează anxietatea și faceți tot posibilul să le atenuați sau să le eliminați.
- În al treilea rând, în cazul în care simți anxietate, învață să refuzi să iei parte la încercarea sa de a-ți dezmembra mintea.
Există numeroase metode care pot ajuta la oprirea anxietății. Aici sunt cateva exemple:
– Imaginează-ți un semn roșu „STOP” în minte
– Înundă-ți mintea cu gânduri liniștitoare, cum ar fi „Sunt bine” sau „Va trece”.
– Ciupiți-vă (nu prea tare)
– Sau… doar găsește ceva distractiv de făcut dacă poți
5. EXERCIȚIUL FIZIC
Exercițiile fizice chiar sunt de mare ajutor. Motivul simplu este că exercițiul fizic, poate mai mult decât orice alt medicament, supliment sau auto-medicație, produce numeroase beneficii pentru sănătate – și, fără îndoială, este mai eficient decât orice altceva putem face.
Desigur, exercițiile fizice sunt benefice pentru creier. Prin urmare, exercițiile fizice ajută în anumite stări/boli ale creierului, inclusiv în anxietate. Vom lăsa experții să explice rațiunea din spatele unor astfel de afirmații.
Potrivit Asociației pentru Anxietate și Depresie din America (ADAA):
„Oamenii de știință au descoperit că practicarea regulată a exercițiilor aerobice și nu numai scade nivelul general de tensiune, îmbunătățește și stabilizează starea de spirit, reglează somnul și îmbunătățește stima de sine. Aproximativ cinci minute de exerciții aerobice pot începe să stimuleze efectele anti-anxietate.”
„Conform unor studii, exercițiile regulate funcționează la fel de bine ca și medicamentele pentru unele persoane și reduc simptomele de anxietate și depresie, iar efectele pot fi de lungă durată. O sesiune de exerciții viguroase poate ajuta la atenuarea simptomelor ore întregi, iar un program regulat le poate reduce semnificativ în timp.”
Mesajul ADAA este unul simplu: grija față de sănătatea fizică se manifestă în beneficii pentru sănătatea mintală, mai ales atunci când exercițiile fizice devin o practică de rutină.
Aveți grijă de gândurile voastre și nu uitați: Sunteți mai puternici decât credeți!
Comentarii
Trimiteți un comentariu