EFECTUL LUCIFER
In 1971, Philip Zimbardo, organizeaza un experiment social, pentru a intelege cum devin rai oamenii buni. A devenit rapid cel mai controversat experiment psihologic.
Pentru experiment au fost selectionati 24 de tineri echilibrati, inteligenti, fara probleme medicale, care nu au consumat niciodata droguri si care nu au avut niciodata probleme cu legea. Au fost impartiti prin tragere la sorti in 2 roluri: prizonieri si gardieni. Inainte de inceperea experimentului (cu o durata de 2 saptamani) toti voluntarii erau la fel dpdv comportamental si moral. Au fost platiti cu 15 dolari in fiecare zi.
Experimentul a fost foarte dur si real.
"PRIZONIERII" au fost ridicati de politia locala de acasa, perchezitionati, dezbracati complet, umiliti (dati cu spray contra paduchilor, imbracati in rochii, tunsi la zero, obligati sa nu poarte lenjerie intima), pusi in lanturi, treziti brutal in fiecare noapte la 2.30. Aveau voie sa se plimbe pe holuri doar legati la ochi si beneficiau de un wc improvizat intr-un spatiu mic si intunecat. Nu aveau ferestre si ceasuri. Erau ascultati cu microfoane.
"GARDIENII" au fost informati ca trebuie sa aiba grija sa fie respectate legile si sa ceara respect din partea "prizonierilor". Au primit uniforme kaki, fluiere si bastoane.
In mod interesant, "gardienii" au intrat foarte repede in rol: au gasit rapid mijloace pentru a-i intimida pe "prizonieri", au inventat pedepse. Chiar daca unii "prizonieri" au parasit experimentul pentru ca nu mai puteau indura presiunile fizice si psihice, "gardienii" nu au incetat. Mai mult, in cateva zile au devenit de-a dreptul sadici, in timp ce "prizonierii" intrau in depresie.
Date fiind acestea, experimentul a trebuit intrerupt dupa doar 6 zile, desi era planificat sa dureze 2 saptamani.
Experimentul a fost o proba cutremuratoare pentru felul in care PUTEREA poate duce la dezumanizare si abuz.
In 1974, acelasi lucru il demonstreaza artista Marina Abramovič, femeia care s-a transformat de buna voie intr-un obiect timp de 6 ore, timp in care oricine din publicul unei galerii de arta putea sa ii faca orice, fara ca ea sa riposteze.
Ce i-au facut ceilalti oameni cand ea le-a dat putere totala asupra ei? Au gadilat-o cu o pana, i-au dat sa manance struguri, au dat-o cu parfum, au intepat-o cu spinii unui trandafir, i-au rupt hainele, au taiat-o, i-au gustat sangele. In punctul final cineva a indreptat spre chipul ei un pistol incarcat, cu degetul pe tragaci. Experimentul a incetat din fericire aici, alte persoane din public stopandu-l pe cel cu arma.
Ce intelegem de aici?
Fragilitatea teribila a umanitatii si capacitatea extrema de dezumanizare a PUTERII.
("Da-i unui om PUTERE si atunci vei vedea ce zace in el.")
Comentarii
Trimiteți un comentariu