Milton Rokeach.

Reprezentant al psihologiei sociale, polonezul Milton Rokeach s-a făcut remarcat datorită studillor concentrate pe relația dintre dogmatism și valorile umane.
Cartea sa, “The Open and the Closed Mind” (1960) vizează nevoia de a ști de ce unii oameni sunt rezistenți la schimbare. Un sistem de gândire închis e bazat pe încrederea în figurile autoritare sau a normelor sociale, fără a le contesta. Aceasta se datorează nevoii de a-și ameliora anxietatea și de a menține securitatea credințelor, cât și de a avea aprobare din partea celor care au același sistem de valori. În schimb, un individ cu o minte deschisă e capabil să evalueze informația și să acționeze în contextul situației.
Astfel, în funcție de nivelul de dogmatism al unei persoane, s-au observat trăsături de personalitate diferite: oamenii cu o minte închisă sunt mai conservativi, metodici și rigizi, iar cei cu o minte deschisă sunt mai ambițioși, entuziaști și asertivi.
În semn de recunoștință pentru contribuțiile sale în psihologie, Asociația Studenților Psihologi din România îl celebrează astăzi, 27 decembrie, pe Milton Rokeach.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Trăsături de personalitate accentuate dupa Karl Leonhard

COMPEDIU. Chirurgia eterică și taierea cordoanelor. Simptome. Exemple. Sugestii. Invocări.

ÎMBRĂȚIȘAREA...