Interviurile EBS | Mircea Miclea: „E Epoca de Aur a narcisismului, în care poți să te proiectezi non-stop și să te vadă toată lumea”


Psihologul Mircea Miclea a vorbit la EBS Radio despre economia de tip ABBA, așa cum o numește el, dar și despre „perioada narcisismului”, pe care tocmai o traversăm
Profesorul Mircea Miclea a atins, la EBS Radio, și alte subicte. Este vorba despre cum învățăm, ce este creativitatea, dar și despre informațiile pe care le luăm de pe internet.
„Aș sugera oricui să se uite la sursa care comunică informație, să se uite cât de credibilă este sursa pentru că informația merită investită cu valoare în funcție de credibilitatea sursei. De exemplu, eu vă spun acuma informația că se va prăbuși cursul de schimb euro-leu. Dar cine sunt eu? Neica nimeni. Dar dacă va spune Mugur Isărescu exact aceeași propoziție, toți ne schimbăm bani. De ce? Propoziția este aceeași, dar sursa este diferită”, spune psihologul Mircea Miclea.
El a vorbit și despre faptul că avem nevoie de experți, oamenii care au o bază mare de cunoștințe. Și cineva devine cu adevarat meseriaș după zece ani.
„Eu nu aș sfătui pe nimeni să tot sară de la un domeniu la alt domeniu. Cred că trebuie să-și găsească întâi expertiza într-un domeniu… Economia în care trăim, eu o numesc economie de tip ABBA – vă aduceți aminte că ABBA avea un cântec: The winner takes it all/ The loser standing small – Învingătorul ia totul. La fel se întâmplă acum în economie. Primii 10% din orice meserie iau 90% din ceea ce e pe piața respectivă. Primii 10% din avocați, cei mai buni, iau 90% din bani. De altfel, am observat în ultima vreme că, sub pretextul că lumea e volatilă și totul se schimbă, nimeni nu mai vrea să devină expert în ceva…Ceea ce e o greșeală. Lumea merge înainte pe spatele și pe mintea unor experți”, a mai spus Mircea Miclea.
Internetul a creat o lume a narcisiștilor, spune psihologul. E chiar „Epoca de Aur a narcisismului” în care poți să te proiectezi non-stop, 24 de ore din 24, și să te vadă toată lumea. Psihologul clujean a arătat că, potrivit studiilor, între anii 2005 și 2017, narcisismul a crescut cu 25%.
„E o perioadă a narcisismului în care se produc imagini în care se proiectează propria persoană. E o perioadă care cred că va avea un final. A apărut la un moment dat în istorie și se va termina, pentru că începe să producă crize. Uitați-vă la imaginile produse de liderii politici. S-a început să se meargă la alegerea liderilor politici pe imagini și nu pe oameni care au competențe, ci pe cine produce o imagine mai bună. Efectul e că acuma avem o criză de lideri politici. Uitați-vă, o Americă care are atât de mulți oameni competenți și care au ales un președinte care este, mai degrabă, de imagine. Uitați-vă în alte țări, e o criză de leadership pentru că liderii au fost aleși în funcție de iamginile pe care le aveau și nu în funcție de competențele efective pe care le-au avut… Același lucru se va întâmpla în viețile fiecăruia dintre noi. E o chestiune de timp până când acest cult al imaginilor va produce atât de multe crize, încât lumea se va reseta și o să înceapă se se uite din nou la competențele oamenilor și nu la imaginile oamenilor. Așa că îi sfătuiesc pe toți cei care sunt competenți să-și cultive în continuare competențele și să-i ignore pe băieții ăștia care-și cultivă mereu imaginile, pentru că viața lor nu va fi lungă”, a mai spus Mircea Miclea.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Trăsături de personalitate accentuate dupa Karl Leonhard

COMPEDIU. Chirurgia eterică și taierea cordoanelor. Simptome. Exemple. Sugestii. Invocări.

Limbajele iubirii- un instrument de screening și intervenție terapeutica în cuplu și familie