11 fenomene misterioase care se petrec în timp ce dormim


Se spune că noaptea este dedicată somnului și reînnoirii forțelor. Cu toate acestea, cu greu ai putea găsi pe cineva care nu s-a confruntat niciodată cu senzații ciudate și neplăcute în timpul viselor. În acest articol, îți prezentăm câteva tulburări de somn și alte fenomene misterioase pe care știința deocamdată nu le poate explica.
Te invităm să scrii în secțiunea comentarii dacă te-ai confruntat vreodată cu așa ceva.
1. Fenomene misterioase – Paralizia în timpul somnului
Cum se manifestă: Persoana se trezește noaptea, dar nu se poate mișca. Acest lucru este însoțit de halucinații teribile și de sentimentul că cineva o urmărește. În antichitate, acest fenomen era atribuit forțelor demonice.
De ce se întâmplă: De obicei, când adormim, creierul ne „paralizează” centrii motorii, astfel încât să nu facem nimic în timp ce dormim. În timpul paraliziei somnului, muschii noștri sunt „dezactivați” în momentele când somnul este pe sfârșite sau chiar în timpul stării de veghe.
Aproximativ 7% din populația lumii a experimentat acest fenomen cel puțin o dată în viață. Se pare că acest lucru se întâmplă mai des atunci când dormi pe spate.
2. Fenomene misterioase – Halucinațiile hipnotice
Cum se manifestă: Când persoana este între somn și starea de veghe, mintea conștientă percepe unele imagini pe care nu le poate controla. De multe ori sunt fețe groaznice sau creaturi fantastice.
De ce se întâmplă: Este una dintre puținele halucinații pe care le au oamenii sănătoși din punct de vedere psihologic. De obicei, se întâmplă la copii, acesta fiind motivul pentru care multora le este teamă să adoarmă. Adesea, aceste halucinații se întâmplă datorită stresului sau le apar oamenilor cu imaginație foarte bogată. Ți se poate întâmpla așa ceva și dacă adormi sub influența alcoolului.
3. Fenomene misterioase – Vorbitul în somn
Cum se manifestă: De obicei, persoana care suferă de această tulburare nici măcar nu-și dă seama de asta. Acest fenomen este complet inofensiv la nivel psihologic. Singurul dezavantaj este că ar putea spune ceva ce nu trebuie rostit.
De ce se întâmplă: De obicei, această tulburare apare la bărbați și băieți. Motivul este, din nou, stresul. Subconștientul persoanei încearcă să lupte împotriva a ceea ce o deranjează cu adevărat.
4. Fenomene misterioase – Un vis în alt vis
Cum se manifestă: Persoana visează ceva, apoi se trezește, dar observă că lucrurile ciudate se petrec în continuare. Pur și simplu a visat că s-a trezit. Fenomenul este descris foarte bine în filmul Inception (Începutul). După lansarea filmului în cinematografe s-a dovedit că mulți oameni au avut experiențe similare.
De ce se întâmplă: Esoteriștii cred că un astfel de vis dovedește aplecarea persoanei către practicile spirituale. Totuși, știința nu poate explica de ce se întâmplă acest fenomen.
5. Fenomene misterioase – Somnambulismul
Cum se manifestă: Este o stare diametral opusă paraliziei somnului: partea conștientă este adormită, însă mușchii nu sunt încă „paralizați”. Unii somnambuli inițiază conversații cu ceilalți, fac curățenie prin casă sau chiar își părăsesc locuința, ceea ce de multe ori este foarte periculos. Dimineața, însă, somnambulii nu-și mai amintesc nimic.
De ce se întâmplă: Aproximativ 4%-10% dintre oameni suferă de somnambulism, dar se pare că cei afectați în mod deosebit sunt copiii. Cauza acestui fenomen, precum și modul în care poate fi tratat, rămân în continuare necunoscute.
6. Fenomene misterioase – Sindromul capului care explodează
Cum se manifestă: Persoana se trezește ca după o explozie sau un zgomot puternic. Uneori, are impresia că sunetul a fost atât de puternic, încât resimte o stare de șoc. Poate fi însoțită de un zgomot puternic (țiuit) în urechi sau de senzația de înțepături în ochi.
Fenomenul nu este periculos, dar generează multă frică. Unii sunt de părere că acestea sunt semnele unui accident vascular cerebral minor.
De ce se întâmplă: Din motive necunoscute, neuronii responsabili cu procesarea sunetului se activează în timpul somnului. Uneori, acest sindrom se manifestă odată cu insomnia sau atunci când persoana schimbă fusurile orare după zborurile lungi cu avionul.
7. Fenomene misterioase – Apneea în timpul somnului
Cum se manifestă: Apneea în timpul somnului înseamnă oprirea respirației. În același timp, persoana se trezește. Calitatea somnului este redusă, creierul resimte lipsa de oxigen, iar dormitul devine aproape imposibil.
În timpul acestor atacuri, tensiunea arterială crește și coboară alternativ, ceea ce poate provoca probleme cardiace.
De ce se întâmplă: În timpul somnului, mușchii gâtului se relaxează și, la unele persoane, acest lucru împiedică tractul respirator. În zona de risc maxim se situează persoanele supraponderale, fumătorii și vârstnicii.
8. Fenomene misterioase – Visele repetitive
Cum se manifestă: Probabil, cu toții am avut vise ciudate, care reproduc același scenariu.
De ce se întâmplă: Psihologii cred că, în timpul acestor vise, creierul încearcă să reanalizeze evenimentele pe care le uităm. Aceste cadre vor fi reluate în timpul somnului până când situația va fi pe deplin înțeleasă și rezolvată.
9. Fenomene misterioase – Căzătura din pat
Cum se manifestă: Persoana simte că pică de la înălțime, se agită și se trezește. Uneori, chiar înainte de acest moment, visează că zboară, dar se împiedică de un obstacol și cade. Se manifestă de obicei în cazuri de oboseală extremă și este întotdeauna o senzație foarte neplăcută.
De ce se întâmplă: Starea de somn este percepută ca un leșin: respirația încetinește și ritmul cardiac scade, mușchii devin foarte slabi. Creierul „se sperie”, confundă starea cu o situație de pericol (leșin, pericol de moarte) și verifică dacă organismal funcționează corespunzător trimițând impulsuri mușchilor.
10. Fenomene misterioase – Experiențele astrale
Cum se manifestă: Experiențele extracorporale sau astrale sunt fenomene neuropsihologice în care persoana, rămasă între somn și starea de veghe, se vede pe sine din afara corpului. Unii esoteriști consideră aceste fenomene o dovadă a existenței sufletului.
De ce se întâmplă: Sunt fenomene dificil de studiat. Deocamdată, oamenii de științăștiu doar că iluzia de „părăsire a corpului” se manifestă, însă nu cunosc cum funcționează sau de ce se întâmplă.
De asemenea, știința nu înțelege cum poate fi eliminată această senzație. Unii oameni caută intenționat să atingă această stare, în speranța că astfel își vor extinde cunoștințele despre lume.
11. Fenomene misterioase – Iluminarea în timpul somnului
Cum se manifestă: Uneori, încercăm să rezolvăm o problemă timp de mai multe zile și petrecem tot acest timp gândindu-ne obsesiv la un lucru. Și, dintr-o dată, creierul ne dă raspunsul într-un vis: important este să ni-l amintim.
Un exemplu în acest sens este Dimitri Mendeleev. Savantul rus era măcinat de gândul că nu poate reprezenta tabelul periodic al elementelor, iar într-o noapte a avut revelația așteptată, într-un vis. Un lucru similar s-a întâmplat și cu chimistul Kekulé: el a visat formula benzenului. Citește despre alte astfel de exemple în Lumea secretă a viselor – Invenții și descoperiri incredibile revelate în somn.
De ce se întâmplă: Uneori, subconștientul nostru are deja răspunsurile, dar această informație nu este transferată în partea conștientă a minții. De aceea, comunicarea acestor date se întâmplă prin vise. Visele ne fac, într-adevăr, surprize neașteptate.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

COMPEDIU. Chirurgia eterică și taierea cordoanelor. Simptome. Exemple. Sugestii. Invocări.

Trăsături de personalitate accentuate dupa Karl Leonhard

"SEXUL SI SCHIMBUL ENERGETIC CARE ARE LOC