Adaptarea la grădiniță. 25 de metode și trucuri verificate, de la părinți și educatori

A cam trecut vacanța și se apropie repede de tot începutul grădiniței. Probabil că de-acum ați făcut deja înscrierea (dacă ai optat pentru o grădiniță de stat, cu siguranță ai trecut de mult de această etapă) și vă gândiți cu emoție la primele zile și la adaptarea copilului la colectivitate, la program și la toate noutățile.
Pentru mine, începutul grădiniței a fost dificil, cu plânsete de despărțire care, pe de o parte, îmi urcau barometrul vinovăției până-n tavan iar pe de alta mă enervau la culme și îmi stricau toată dispoziția de dimineață. E tare fain când tu trebuie să ajungi la ședința de la ora 9.00 cu capul limpede și un pitic ți se agață de picioare și îți spune, printre lacrimi de crocodil, că ”O să-mi fie tare dor de familia mea!” (da, nici eu nu știu de unde le scoate câteodată)
Drept urmare, am încercat cam tot arsenalul de tehnici și trucuri, pe care vi le spun și vouă, poate vă ajută. Țineți lista pe-aproape, s-ar putea să aveți nevoie de ea și după absențe mai lungi.

Pregătiți  din timp intrarea în grădiniță

1. Vorbiți muult, muult despre cât de frumos va fi la grădiniță, despre toate lucrurile minunate pe care le va găsi acolo, despre copii și, mai ales, despre educatoare. E important să știți cum o cheamă și cum i se vor adresa copiii (la noi i se spune pe nume), pentru a folosi aceeași introducere.
2. Începeți devreme, chiar și cu o lună înainte de a începe efectiv anul școlar. Dacă se poate, rugați și alți membri ai familiei (de exemplu bunici), să vorbească despre grădiniță și să o promoveze (marketingul chiar funcționează!)
3. Mergeți până la grădiniță împreună. Fie că mergeți cu mașina, cu mijloacere de transport în comun sau pe joc, refaceți ruta până la grădi și înapoi. Asta ajută la stabilirea unei rutine și elimină necunoscutul.
4. Vizitați grădinița. Dacă se poate, vizitați împreună grădinița, explorați spațiul de joacă, vedeți sala de clasă unde se va desfășura activitatea, precum și celelalte spații (de exemplu sala de mese, spațiul de dormit)
5. Ar fi ideal să îi faceți cunoștință cu educatoarea, cu cel puțin o săptămână înainte. E important să vă raportați la ea ca la o prietenă, cu care cel mic va sta atunci când părinții sunt la serviciu și, mai ales, se vor distra extraordinar împreună. Vorbiți despre ea și acasă, după aceea.
6. Citiți povești pe tema acomodării la grădi. Nouă ne-a plăcut foarte mult Llama llama misses mama și a fost foarte utilă pentru că a ajutat-o pe fetița mea să își înțeleagă și să-și exprime emoțiile, văzând că și altcineva e în situația ei.
7. Faceți jocuri de rol pe tema despărțirii de dimineață. De cele mai multe ori, acesta este momentul critic și, odată depășit, copilul participă cu plăcere la activități. Așa a fost și cazul nostru iar jocurile de rol chiar au ajutat. Ne prefăceam seara că mergem la grădi și ne luăm la revedere, unul dintre noi juca rolul educatoarei. De multe ori, ne lăsam pe fetița mea să fie ”adultul” iar eu aveam rolul copilului lăsat la grădi. Alteori, ne foloseam și de plușuri (care erau ceilalți copii).
Foarte important! Discutați neapărat cu educatoarea despre politica grădiniței în privința despărțirii de dimineață și despre cum să gestionați momentul împreună!
8. Tot legat de jocuri de rol, am folosit și păpuși de mână, ca acestea, care purtau discuții cu ea despre grădi și despre experiența de acolo. Evident, păpușile mergeau deja la grădiniță și aveau numai lucruri interesante de povestit!
9. Exersați rutina de dimineață. Trezitul la oră fixă, spălat, mâncat, îmbrăcat. Pregătiți din timp trezitul mai devreme, pentru a nu avea probleme chiar de la început.
10. Cumpărați împreună cele necesare pentru grădiniță și încurajați copilul să se implice și să aleagă papucii de interior, ghiozdănelul etc. Așa va fi atașat de ele și le va asocia cu momente plăcute.
11. Folosiți-vă de plușul preferat! Dacă are un pluș sau o jucărie de care e foarte atașat, vă puteți considera norocoși. De obicei, adaptarea e mult mai ușoară în cazul acesta iar aducerea lui la grădi este chiar încurajată.
12. Căutați prieteni. Vedeți dacă nu cumva merg la grădiniță și copii pe care îi cunoaște deja. Eventual vorbiți cu ceilalți părinți (cu ajutorul educatoarei) și faceți o întâlnire ”de cunoaștere” în parc sau la un loc de joacă. Fețele cunoscute îi pot ajuta foarte mult pe cei mici la acomodare.

Cu o seară înainte de ziua cea mare

13. Pregătiți împreună, de cu seară, îmbrăcămintea pentru a doua zi, rucsacul și toate cele necesare. Arătați-i ce îi puneți în rucsac și la pachet (dacă e cazul), astfel încât să fie familiarizat cu lucrurile proprii și să le recunoască. Dacă doriți, puteți să îi și scrieți numele pe obiecte.
14. Asigurați-vă că cel mic doarme suficient. La noi e groaznic dacă mai intervine și oboseala!
Prima zi și zilele imediat următoare
Gestionați cu răbdare și calm adaptareaSe poate aplica și pentru întoarcerea de după vacanță sau perioade de absență mai lungi.
15. Nu întârziați. Plecați cu suficient timp înainte încât să ajungeți relaxați, să prindeți toate momentele planificate de educatoare. Asigurați-vă că știți programul dinante.
16. E preferabil ca introducerea în grădiniță să se facă treptat. Dacă puteți, începeți cu o oră în prima zi, ceva mai mult a doua zi și creșteți treptat, astfel încât la finalul săptămânii să ajungeți la program complet. La fel, dacă se poate, e recomandabil să începeți cu program scurt. Paranteze: aici părerile sunt împărțite, am primit sfaturi și că ar trebui de la început la program lung. Noi am optat oricum pentru program scurt, deci aspectul acesta nu l-am testat.
17. În prima zi, cel puțin, stați pe-aproape, în caz că cel mic vă caută și educatoarele nu îl pot liniști. E bine și pentru copil și, credeți-mă, educatoarele vă vor fi recunoscătoare.
18. La despărțire, faceți exact aceleași lucruri pe care le-ați exersat acasa. La noi sunt: pus papuci, pupic și îmbrățișare și gata. Cu cât despărțirea e mai scurtă, cu atât e mai bine!
19. Nu plecați pe ascuns. Luați-vă întotdeauna la revedere de la copil! Tentația e mare să pleci tiptil când nu te vede, dar și dezamăgirea lui e pe măsură. Chiar dacă e greu la început, pe parcurs va căpăta încredere că dispari fără să îl anunți.
20. Lucrați împreună cu educatoarea și personalul din grădiniță. Chiar dacă e dificil și sunt mulți copii, vor fi de acord să ajute în momentul despărțirii. Educatoarea fetiței mele o aștepta în fiecare dimineață cu câte o mică surpriză: o jucărie interesantă, o carte etc. iar asta a ajutat enorm! După vreo săptămână de surprize deja nu mai plângea! La fel de important este ca, cel puțin în primele zile, copilul să fie întâmpinat de către aceeași persoană.
21. Pregătiți împreună surprize pentru a doua zi: noi pregăteam împreună o felicitare pentru educatoare, îi duceam o carte sau ceva interesant (nu jucării sau mâncare, pentru că nu era permis). Ideea asta o entuziasma foarte tare și uita de supărarea de dimineață.
22. Nu întârziați la ora de preluare. Pe de o parte, crește anxietatea copilului când vede că din ce în ce mai mulți colegi sunt luați acasă de părinții lor. Pe de altă parte, au și educatoarele un program și vă vor fi recunoscătoare dacă îl respectați. Dacă totuși se întâmplă, anunțați, astfel încât și ele să poată discuta cu copilul!

La finalul zilei

23. Sărbătoriți revederea! Când luați copilul de la grădiniță, lăudați-l, îmbrățișați-l și încurajați-l!
24. Fiți foarte atenți la toate reacțiile copilului, la ce vă povestește (dacă o face) și, dacă e cazul, încercați să detectați ce anume îl deranjează la grădi. După mai multă vreme, am descoperit că pe fetița mea o deranja o colegă mai bătăușă. Am discutat cu educatoarea și ea a avut grijă să faciliteze interacțiunea dintre ele, astfel încât fetița mea nu a mai considerat asta un factor negativ.
25. Nu în ultimul rând, nu uitați că teama de separare este normală și tratați copilul cu blândețe. Nu îl certați, nu îl faceți de rușine în fața celorlalți (de exemplu cu replici precum ”Ești un bebeluș, numai bebelușii plâng!” și nu îl amenințați ”Dacă mai plângi, aici te las!”.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Trăsături de personalitate accentuate dupa Karl Leonhard

COMPEDIU. Chirurgia eterică și taierea cordoanelor. Simptome. Exemple. Sugestii. Invocări.

Limbajele iubirii- un instrument de screening și intervenție terapeutica în cuplu și familie