Team-building & Team-coaching.

Team-building:
ü Este o formă de dezvoltare a echipei care a luat un avânt considerabil și în România mai ales începând cu anii 2000, ajungând să se dezvolte forme din ce în ce mai complexe de activități în cadrul unui team-building.
ü Are la bază jocul ca și formă de dezvoltare (o activitate structurată, cu reguli și scop, cu elemente distractive / ludice). Se pot organiza jocuri de la cele mai simple, până la foarte complexe (care pot dura zile) – cu scenarii și roluri, cu obiective și ținte de atins. De cele mai multe ori, aceste jocuri nu au subiect explicit organizațional (ex, paintball), însă, prin însăși natura lor, vor pune membrii unei echipe într-o situație de simulare destul de relevantă pentru modul cum reacționează oamenii.
ü Există situații când jocul efectiv este înlocuit cu activități outdoor, pornind de la principiul că activitatea fizică, uneori extremă, este distractivă, te ajută poate să depășești anumite frici, îi pune pe oameni în modul „adrenalinic” ceea ce poate contribui la coeziunea echipei.
ü De regulă, o echipă pleacă din organizație pentru 1-2-3 zile într-un loc ales special unde, cu sau fără îndrumarea unui facilitator (extern sau din aceeași organizație) participă la un program agreat.
ü Se mai practică și team-building-uri doar ca „ieșire de distracție” fără un program anume, fără activități planificate, ci doar pentru relaxare, distracție și cunoaștere reciprocă.
ü Așadar, utilitatea team-building-urilor este în special în sfera distracției, putând fi un bun element de motivare pentru echipă, de celebrare a unui succes. Cu ocazia unor astfel de ieșiri, membrii unei echipe au ocazia reală de a se cunoaște mai bine unii pe alții – un precursor important al acceptării reciproce ulterioare. De menționat că această cunoaștere dobândită în urma unui team-building este un factor necesar, dar nu neapărat suficient pentru ca relațiile dintre membrii unei echipe să devină cu adevărat mai constructive.
ü Anumite jocuri bine gândite în cadrul unui team-building pot ajuta la conștientizarea anumitor nevoi de dezvoltare din cadrul echipei, fără însă a repara ceva în cadrul jocului.
ü Un alt efect destul de des întâlnit în urma unui team-building este energizarea echipei – efect, care durează circa 2 săptămâni, atât cât poate durează și poveștile despre distracțiile din jurul focului de tabăra J.  
ü Având în vedere aceste beneficii ale team-building-ului, consider că este util în special pentru echipele aflate la începutul lucrului împreună, dar și pentru echipe în stadii mai avansate, atâta timp cât se asumă rolul principal de relaxare și distracție. Am întâlnit echipe aflate în stadii mai avansate de dezvoltare, care evaluau un team-building ca fiind inutil pentru ei în acel moment al evoluției lor, având nevoie de o intervenție mai profundă care să-i ajute să găsească soluții concrete pentru a crește coeziunea echipei sau a îmbunătăți anumite aspecte deficitare. Și astfel, ajungem la: …
Team-coaching:
ü O paralelă simplă care poate ajuta la înțelegerea intervenției de tip „team-coaching” este cea cu coaching-ul individual. Așadarcoaching-ul de echipă face pentru o echipă ceea ce face coaching-ul individual pentru o persoană. Adică ajută echipa să-și atingă o serie de obiective particulare de dezvoltare (analizate bine în prealabil), cu ținte măsurabile, de regulă din sfera relaționării interpersonale și a modului de lucru împreună.
ü Din experiența de până acum, obiectivele posibile ale unui program de team-coaching pot fi: creșterea încrederii și a acceptării reciproce; creșterea eficienței echipei – prin reorganizare, bune practici etc; stabilirea unor modalități constructive de lucru împreună; dezvoltarea unei comunicări eficiente; îmbunătățirea relațiilor și crearea unui spirit de echipă; rezolvarea unor eventuale conflicte sau tensiuni; îmbunătățirea colaborării între membrii echipei. În ultimii ani, eu personal, folosesc ca și punct de pornire pentru analiza și dezvoltarea de soluții pentru echipe, un model intens studiat și verificat de multe ori în practică, de eficiență a echipei.
ü Modalitatea de derulare a unei intervenții de tip team-coaching este foarte variabilă în funcție de problematica și disponibilitatea echipei. Se poate întâmpla ca o sesiune inițială să se deruleze tot pe parcursul a 1-2-3 zile, în afara sediului firmei – de unde și confuzia frecventă cu un team-building. Diferența este că pe parcursul acelor zile, nu jocul este principala activitate, ci se construiesc diverse activități de facilitare: analiză și generare de soluții concrete la problemele reale ale echipei, exerciții de dezvoltare a unor competențe punctuale, sesiuni de mediere etc. În acest fel, se pot produce schimbări reale în funcționarea echipei chiar din timpul sesiunii de team-coaching. O altă posibilitate generică de organizare a sesiunilor de team-coaching este: o succesiune de întâlniri, planificate la circa 2-3 săptămâni – similar cu coaching-ul individual, doar că necesită o durată mai mare (de circa 3-4 h / sesiune).
ü Un factor suplimentar care ajută la atingerea obiectivelor de dezvoltare este activitatea dintre sesiuni, echipa având anumite proiecte concrete / teme de implementat în context real de muncă, care să conducă la îndeplinirea obiectivelor.
ü Intervențiile de tip team-coaching au nevoie de un facilitator extern – aproape obligatoriu. Pot exista și intervenții coordonate de specialiști din interiorul organizației, însă adeseori rolul de membru în aceeași organizație poate să împiedice o deschidere reală a echipei și implicit atingerea obiectivelor.
ü Beneficiul principal al team-coaching-ului este faptul că facilitează schimbări reale, stabile, de durată în sfera relațiilor și a modalității de colaborare, comunicare, lucru din cadrul echipei. Este un proces complex de dezvoltare, destul de serios (chiar dacă poate avea și exerciții ludice pe parcursul lui…) și uneori obositor pentru membrii echipei. Exact ca și într-un proces de dezvoltare individuală. Dacă vrei să obții anumite rezultate în sfera abilităților sau atitudinilor personale, este nevoie să duci o oarecare muncă cu tine – care necesită atenție, concentrare și efort. NU cred în soluții rapide (de tipul „în 5, 7 pași”), sau în așteptări de genul că „va veni acel consultant din afară și ne va repara el…”. Așadar, echipa care se angajează într-un proces de team-coaching trebuie să fie conștientă că acest atingerea obiectivelor va presupune efort și dedicație din partea tuturor membrilor și a părților implicate.
ü Coaching-ul de echipă este recomandat pentru echipe care doresc astfel de îmbunătățiri reale, indiferent de stadiul în care se află – la început, sau mai înaintate în lucrul împreună. Presupune renunțarea la un set de așteptări inițiale – de regulă suprapuse cu imaginea standard a unui team-building (joacă, distracție) și formarea unui set nou de așteptări.
În concluzie, aș spune că în timp ce team-building-ul poate fi preferat pentru latura sa ludică, de energizare și motivare, team-coaching-ul are componente semnificativ mai serioase, fiind recomandat în situații în care se dorește îmbunătățirea reală, durabilă a unor aspecte relaționale sau ce țin de modalitatea de lucru împreună din cadrul unei echipe.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Trăsături de personalitate accentuate dupa Karl Leonhard

COMPEDIU. Chirurgia eterică și taierea cordoanelor. Simptome. Exemple. Sugestii. Invocări.

ÎMBRĂȚIȘAREA...