Sindromul Münchausen sau bolnavii inchipuiti: de ce unii oameni vor cu orice pret sa obtina statutul de pacienti

Sindromul Münchausen este o tulburare psihiatrica severa, prin care pacientul produce sau inventeaza o patologie medicala imaginara, urmarind astfel sa beneficieze de tratamente si proceduri medicale. Spre deosebire de simulare cand individul urmareste sa obtina un castig sau sa scape de o pedeapsa, in cazul acestui sindrom, persoana este motivata de factori care au ca singur scop, acela de a deveni pacient. Cuvantul de ordine in acesta tulburare – legata, ca denumire, de baronul Karl Friedrich Hieronymus von Munchausen, cunoscut pentru povestile sale uluitore, majoritatea inventate – este mitomania.
“Aceasta tulburare psihica face parte din categoria tulburarilor factice si se refera la acele simptome somatice sau psihologice imaginare produse de individ cu scopul de a-si asuma rolul de bolnav. Diferenta dintre tulburarile factice si simulare consta in scopul urmarit de persoana. In cazul simularii, factorii motivationali sunt exteriori si vizeaza obtinerea unui beneficiu material sau evitarea unei pedepse sau sanctiuni. In tulburarile factice, persoana este motivata de factori interni psihopatologici si care au ca singur scop obtinerea statutului medical de persoana bolnava”, explica, pentru Adevarul, psihologul Ionut Ghiugan.
Practic sindromul Münchausen este caracterizat prin necesitatea de a simula o boala nelegata de vreun beneficiu scontat. Incercari disperate de a se interna intr-un spital Pacientul este dependent de spitalizare, iar scopul urmarit este doar acela de a obtine atentia si asistenta personalului medical pe care il induce in eroare prin inventarea unor antecedente si simptome care n-au nicio legatura cu realitatea.
“Sindromul Münchausen este un subtip al tulburarilor factice, in care predomina simptome mai ales fizice (durere severa, greturi, varsaturi, ameteala, lesin, abcese si iritatii, diaree cronica, etc.), iar nevoia fundamentala a persoanei este directionata incercarii de a se interna intr-un spital. Toate organele corpului constituie tinte posibile in generarea simptomatologiei, in functie de cunostintele medicale si imaginatia pacientului”, mai spune Ionut Ghiugan.
Persoanele care manifesta sindromul Münchausen prezinta frecvent complicatii date de interventiile chirurgicale repetate si de efectele secundare ale medicatiei prescrise.
Cauzele sindromului Munchausen. Cauza sindromului Münchausen nu este cunoscuta, insa in afectiunile fizice, factorii psihologici contribuie direct sau indirect la etiologia acestei tulburari. Diagnosticarea este dificila tocmai din cauza lipsei de corectitudine a pacientului.
“Exista confirmari privind rolul factorilor biologici si psihologici in dezvoltarea acestui sindrom. Ca si factori de risc in dezvoltarea si aparitia acestei tulburari sunt evidentiati urmatorii: un istoric de abuz sau neglijare a copilului, antecedente medicale reale in copilarie care au necesitat spitalizare frecventa, prezenta unei tulburari de personalitate”, mai spune renumitul piholog.
Chiar daca poate aparea la orice varste, uneori chiar si la copii, tulburarea este mult mai frecventa la adultii tineri, iar barbatii sunt mai predispusi decat femeile sa o dezvolte.
Sindromul ,,Munchausen prin transfer’’, abuz asupra copiilor. Cunoscut si sub numele de sindromul lui Polle (numele fiul baronului Münchhausen, mort in anii copilariei in imprejurari neelucidate), sindromul Münchausen prin transfer este o tulburare prin care mama sau adultul afectat obtine atentia medicala, prin intermediul propriului copil sau, mai rar, a unei rude sau a altor persoane aflate in grija sa.
Sindromul ,,Munchausen prin transfer’’ este descris in literatura de specialitate ca o forma de abuz fizic si emotional asupra copilului. Parintele abuzator administreaza voluntar medicamente sau substante copilului, fabrica sau falsifica simptomele unei afectiuni grave si pretinde ca propriul copil sufera de ea. In consecinta copilul va fi supus abuziv unor investigatii medicale complexe ce presupun disconfort, durere si risc privind integritatea fizica sau psihologica”, explica specialistul. Sindromul Münchausen prin transfer este mai frecvent la femei, spun specialistii.
Cum se trateaza aceasta tulburare. Diagnosticarea acestei tulburari este dificila tocmai din cauza lipsei de corectitudine a pacientului. De multe ori este nevoie sa se apeleze la urmarirea prin camere de filmat ascunse. Tratamentul psihologic si psihiatric sunt singurele solutii pentru rezolvarea acestei tulburari.
“Avand la baza o motivatie psihopatologica, tratamentul primar pentru aceasta tulburare este consilierea psihologica si psihoterapia. Interventia psihologica se va concentra pe modifcarea convingerilor irationale si comportamentelor dezaptative. Un rol important il are relatia terapeutica pozitiva (caracterizata prin empatie, acceptare neconditionata, congruenta). Optiunea de tratament medicamentos necesara tratamentului tulburarilor psihice asociate (depresia si anxietatea) prezinta un risc important, deoarece o persoana cu sindrom Munchausen poate abuza de medicamentele prescrise pentru a-si provoca simptome medicale in continuare”, mai spune Ionut Ghiugan.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

COMPEDIU. Chirurgia eterică și taierea cordoanelor. Simptome. Exemple. Sugestii. Invocări.

Trăsături de personalitate accentuate dupa Karl Leonhard

"SEXUL SI SCHIMBUL ENERGETIC CARE ARE LOC